Napětí v kyjovské nemocnici zatím stále nepolevuje

Část zaměstnanců Nemocnice Kyjov i veřejnosti se stále bojí o další osud tohoto zdravotnického zařízení. Příčinou potíží tam mají být kroky, které provádí ředitel Josef Pejchl.

Lékařům například vadí, že v rámci úsporných opatření ředitel omezuje služby tak, že to má údajně ohrožovat pacienty. „Stalo se mi, že přivezli pacienta s krvácením do mozku. A já jsem zjistil, že není zajištěný neurolog. Tak jsem musel začít žhavit mobily a někoho doslova ukecat,“ popsal internista Jaromír Břeň.

Občanské sdružení Občané za Nemocnici Kyjov a nově vzniklé odbory proto vyzvaly ředitele k odstoupení. Zřizovatel, jímž je Jihomoravský kraj, se ale Pejchla zastává. Krajský radní Oldřich Ryšavý si myslí, že změny v problémovém zařízení byly nutné a lidé je pouze nechápou.

Právě Ryšavý se ve středu pokusí situaci v nemocnici uklidnit. Sejde se s tamními odboráři a bude s nimi diskutovat o budoucnosti zařízení. „Kyjovská nemocnice patří do nejzákladnější sítě nemocnic, které zřizuje Jihomoravský kraj. Je komplexní nemocnici v okrese Hodonín a zůstane jí do budoucnosti. Je naší maximální prioritou, aby poskytovala kvalitní a bezpečnou péči," ujistil Ryšavý.

Spustit audio