Nákyp z kysaného zelí. To je v zimních měsících lék i pro zdravého

Dnešní recept je určen zejména milovníkům kysaného zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů, zelný nákyp nevyjímaje. Pokud si k němu přidáte kousek masa, tento recept vás určitě nadchne!

Zelí - lék na všechno. A kysané, to je přímo vitamínová bomba. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší!

Zelí očistíme a zbavíme košťálu

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. David Smetana vám v naší radioporadně předtavil odrůdy zelí a přidal informace jak ho pěstovat, kdy ho sklízet a jak uskladnit.

Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Suroviny:
400 g mletého masa, 850 g kysaného zelí, 100 g dlouhozrnné rýže, 100 g anglické slaniny, 150 g cibule, česnek 20 g sádla, 300 g kysané smetany, zeleninový vývar, sůl, paprika sladká, pepř černý mletý
Postup:
Nejprve si uvaříme rýži v zeleninovém vývaru.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a po chvíli česnek prolisovaný. Pak vložíme maso, dobře promícháme a společně dusíme.
Zatím co se maso dusí, na pánvi si osmažíme do křupava slaninu. Zapékací mísu vymažeme tukem a střídavě do ní vrstvíme - rýži, zelí, maso.
Nakonec přilijeme smetanu, do které přisypeme - sůl, pepř a papriku.
Troubu předehřejeme asi na 200 stupňů a pečeme.

V zimních měsících je kysané zelí důležitým zdrojem vitamínu C, které si naše tělo zaslouží nejlépe ze sezónních a lokálních potravin. V kombinaci s mletým masem tvoří vydatný pokrm, který zahřeje a dodá energii pro studené dny.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka