Nákup pozemků společnosti Služby města Pardubic bude řešit policie

13. prosinec 2017 07:45

Sporný nákup pozemků v Pardubicích prověří policie.  Městská akciová společnost Služby města Pardubic (SMP) koupila vloni za pět milionů korun parcelu, kterou původně vydražil člen představenstva této firmy Karel Hron (ANO) za necelý milion a pak ji převedl na svou tchyni.

Radní města už kvůli tomu odvolali představenstvo Služeb, následně řešili další postup.

Šlo o kus lesa u Černé za Bory, znalecká cena byla 300 tisíc korun, Karel Hron ho pak daroval tchyni a ta ho prodala za oněch pět milionů právě službám města. Hron byl přitom členem představenstva a ačkoli o prodeji sám nehlasoval, nikomu neřekl, že je to rodinný majetek.

Na případ upozornil opoziční zastupitel Karel Haas (ODS), který zároveň řekl, že kromě nepochopitelně předražené ceny vůbec nechápe, k čemu by Službám podle něj bezcenné pozemky v lese bez přístupové cesty měly být.

Vedení radnice začalo situaci po vypuknutí aféry řešit a radní města prakticky hned odvolali kromě Hrona další tři členy představenstva SMP. Sám Karel Hron s novináři komunikoval jen prostřednictvím SMS zpráv a hájil se, že podle něj byla cena v pořádku.

Čtěte takéVedení Služeb města Pardubic čelí podezření ze spekulativního nákupu pozemků

A proč trestní oznámení nepodala radnice hned? Primátor Martin Charvát (ANO) tehdy vysvětlil, že chce, aby celý případ prošetřili nezávislí právníci: „Zatím jsme se s právníky shodli, že bude z důvodu opatrnosti lepší posečkat do konce listopadu tak, abychom dostali kompletní materiály a jasně vydefinovali skutkové podstaty trestné činnosti, které já osobně očekávám, že z tohoto auditu vzejdou.“

Advokátní kancelář radnici doporučila, aby nově zvolené představenstvo SMP podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, radní města se pak s právníky i zástupci služeb sešli a rozhodli o dalším postupu.

„Všichni souhlasí se závěrem právníků a bude podáno trestní oznámení. A to podá představenstvo služeb na neznámého pachatele, protože není možné určit jednoznačně vinu jednotlivých lidí. To je otázka policie, aby to vyšetřila,“ hrnula náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Krajské předsednictvo hnutí ANO už podalo návrh na vyloučení Karla Hrona z hnutí, ale to musí ještě potvrdil celostátní předsednictvo, které by se mělo sejít do konce roku.

Spustit audio