Nakládané zelí
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
25 kg hlávkového zelí
250g soli
15g kmínu
1 kg cibule
Postup:
Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě umytých sklenic, zelí dáme asi 3 cm pod okraj. Zavíčkujeme a necháme 3 dny při pokojové teplotě kvasit. Potom sklenice otřeme, protože z nich často vytéká při kvasném procesu šťáva, a uložíme je do chladu. Takto připravené zelí můžeme již za týden konzumovat.
Poznámka: Nesterilizujeme
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.