Nakládané kysané zelí

Kysané zelí nesmělo v českých i moravských domácnostech chybět. Je zdrojem vitamínu C, přirozeným antioxidantem a prevencí proti rakovině. Recept z Buchlovic, jak si vytvořit domácí zásobu kysaného zelí, jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. 

 

Budete potřebovat:

  • zelí
  • sůl (na 10 kg zelí 15-20 dkg soli)
  • celý kmín
  • nakrájenou cibule
  • nakrájená jablka

Postup:

  1. Zelí (nastrouhané či nakrájené) s cibulí, kmínem, solí, případně i jablky řádně promícháme a natlačíme do nádoby (kameninového hrnce, sklenic nebo sudu) tak, abychom vytlačili veškerý vzduch.
  2. Zatížíme prkénkem, omytým kamenem nebo jiným těžším předmětem.
  3. Necháme rozkvasit v teplejší místnosti a nadbytečnou vodu, kterou zelí pouští, odebíráme a používáme na pozdější dolévání.
  4. Při následném odebírání kvašeného zelí musíme dbát na to, aby bylo nad zelím stále asi dlaň vody, jinak by totiž zahnívalo.