Naďa Konvalinková: Čekám, co nádherného mi vesmír pošle

25. prosinec 2019

Herečka a moderátorka Naďa Konvalinková zůstává během svého pendlování mezi divadlem a rozhlasovým vysíláním vždy pozitivně naladěná. „Nevtahujte si do života nic, co vám nepřináší blaženost,“ radí.

Pátým rokem má Naďa Konvalinková herecké angažmá v Divadle na Vinohradech. „Zkoušíme nyní Zmoudření Dona Quijota od Viktora Dyka. Mám tam pouze malou roli, ale již od prvního čtení jsem z představení unesená,“ říká.

Hlas Nadi Konvalinkové pak pravidelně slýchávají také posluchači Českého rozhlasu Region v pořadu Pochoutky na talíři. „Je to bezvadný pořad. Nejdříve si vyslechneme příběh šéfkuchaře vybrané restaurace, poté si popovídáme s hostem a na závěr všechno ochutnáme,“ popisuje se smíchem herečka.

Vánoce Nadi Konvalinkové

Vánoce slaví herečka s dcerou a bývalým manželem, filmovým a divadelním hercem Oldřichem Kaiserem. Den před Štědrým dnem k nim ale pravidelně chodí herec Jiří Lábus. „Každý rok máme 23. prosince Štědrý den s Jiřím Lábusem. Když jsem si totiž brala Oldřicha, netušila jsem, že si beru i Lábuse,“ říká a přiznává, že ten den mají jako sváteční jídlo domácí čínu.

Ani štědrovečerní kapr se v domácnosti Nadi Konvalinkové nevaří podle tradičního receptu. „Kapra děláme podle receptu rodiny Kaiserů, tedy po ďábelsku. Kapr se nasolí, obalí v mouce, pak se ale místo do vajíčka namočí do plnotučné hořčice s citronem, pepřem a solí. A poté se teprve obalí ve strouhance. Kapří maso je dost fádní, ale takto dostane skvělou navinulou chuť,“ popisuje recept.

Mezi nebem a zemí

Před štědrovečerní večeří se herečka modlí, děkuje a prosí za odpuštění. „Vždy je dobré si projít celý svůj život, můžeme si uvědomit třeba i křivdu ze školky. Také je důležité odpustit sám sobě,“ říká herečka a přiznává, že i ona řadu věcí stále zpracovává.

„Například nikdo nás nenaučil být rodičem. Já třeba vím, že jsem v daném okamžiku dělala to nejlepší, co jsem mohla, ale jsou věci, které bych s odstupem času udělala jinak,“ uvádí jako příklad věcí, které si vyčítá.

Bilancování na konci roku se Naďa Konvalinková vyhýbá. „Já se nevracím, spíš se v duchu radím sama se sebou, jak se do budoucna vyvarovat chyb,“ říká herečka, která přiznává, že věří na věci mezi nebem a zemí. „Nejvíce vám prozradí vaše hlava. Při věštění vám karty prozradí stejně to, co někde v podvědomí už tušíte,“ tvrdí.

Při svém pracovním vytížení žije herečka ze dne na den, dlouhodobé plány nemá. „Čekám, co nádherného mi ten vesmír pošle,“ uzavírá.

Jaké vánoční zvyky dodržuje a na jakou vtipnou historku s Jiřím Lábusem si herečka vzpomněla, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.