Náchodští policisté šetří internetové podvody, kdy ženy pošlou neznámému muži i miliony korun

4. listopad 2018 10:30

Náchodští policisté vyšetřují další případy internetových podvodů, kdy neznámí pachatelé vylákali od různých žen peníze. Od některých desetitisíce, od jiných dokonce miliony korun. Podvodníci se vydávají například za lodní inženýry nebo vojáky na misích, ve skutečnosti jde s největší pravděpodobností o organizované skupiny v Asii nebo Africe. 

Na co si dávat pozor při "surfování" po internetu

01026871.jpeg

Internet, s jehož pomocí se můžete spojit s kýmkoli po celém světě, má svoje velké výhody ale i nevýhody. Lidé bývají důvěřiví a mnohdy poskytnou neznámému člověku svoje osobní údaje, které se dají okamžitě zneužít. Na co si dávat pozor při "surfování" po internetu? Dozvíte se z následujícího rozhovoru redaktorky Ilony Dvořákové s odborníkem na internet a sociální sítě Martinem Adámkem z Fakulty informatiky královéhradecké Univerzity.

Začátek svých problémů popsala paní Lenka z Náchoda takto: „Osloví vás na facebooku nebo na instagramu, že jsem ho zaujala. A začnou prostě takovými slovy, která žena chce slyšet."

V jejím případě se podvodník vydával za lodního inženýra, po čtrnácti dnech dopisování ji požádal o peníze.
„Že mají havárii na lodi a že potřebuje pomoc."

Euro, peníze, bankovky, ilustrační foto

Tvrdil, že jí posílá své osobní věci i celoživotní úspory. Jen je prý potřeba zaplatit pojištění zásilky.
„Začalo to 1 200 eury, nakonec chtěl deset tisíc eur. Že jakmile mi zásilku doručí, tak mi budou peníze vráceny."

První částku paní Lenka zaplatila, druhou už ne. Pochopila, že jde o podvod, podle ní za ním stojí organizovaná skupina lidí. Naletěla prý i proto, že se rozvádí a prochází tak těžkým životním obdobím.
„Projevují zájem, soucit. Ti podvodníci se opravdu neštítí vůbec ničeho."

Ženy jsou ochotny poslat neznámému muži vysoké peněžní částky

Další z podvedených žen z Náchoda se jmenuje Jaroslava. Vážně ji onemocněl otec, zdravotní problémy měla i její matka. Internetová komunikace s mužem, který se vydával za amerického vojáka v Sýrii, ji prý psychicky pomáhala složitou situaci překonat.
„Na všechno jsem byla sama, mamka byla v lázních po operaci. Starala jsem se o dům i o tátu. Tak jsem se ke konverzaci na sociálních sítích i psychicky upnula."

Náchodští policisté šetří internetové podvody - ukázka kyberkriminality

Podvodník jí sliboval společný život, dokonce se s ní spojil i pomocí videohovoru. Uvěřila mu a během dvou měsíců poslala 14 000 dolarů, tedy téměř 320 000 korun. Většinu z toho si musela půjčit.
„Nějaké částky jsem už poplatila. A u toho jednoho člověka, u kterého jsem si půjčila, tak tomu to splácím."

Podle policistů jde o učebnicové příklady podvodu

Podle vedoucího kriminální policie v Náchodě Miroslava Prouzy vypráví kriminalistům podobné případy i další podvedené ženy.
„Je to většinou člověk, který se nějakým způsobem podílí zpravidla na vojenské misi. Jde o člověka, který finanční prostředky má, ale v danou chvíli s nimi z nějakého důvodu nemůže disponovat. Tedy poprosí o zaslání nějaké malé peněžní částky. Tím si ženu nějakým způsobem zaváže."

Nebezpečí online světa. Bezpečný internet a kyberšikana. Poradí vám Mgr. Jaroslav Mareš

Batole u počítače (ilustrační foto)

Radioporadna - Mgr. Jaroslav Mareš - internetová poradna - kouzla a nebezpečí online světa - bezpečný internet a kyberšikana - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

A nastínil i další postup pachatelů.
„Myslíme si, že jde o nějakou podvodnou skupinu, která už pak jen od důvěřivých žen čerpá finanční částky. Ty mohou nakonec dosáhnout klidně až do výše milionů korun."

V evidenci tak mají policisté například i ženu z Teplic nad Metují, která neznámému člověku poslala pět milionů korun. Najít pachatele přitom prakticky není šance.

Spustit audio

Související