Náchodsko v úterý zasáhlo zemětřesení, škody nezpůsobilo

24. září 2010

Zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy stupnice zasáhlo v úterý odpoledne část Náchodska, především okolí města Hronova. Otřesy půdy byly tak silné, že někteří lidé pozorovali drnčení oken, pohyb nábytku v Červeném Kostelci se v jednom případě objevily vlásečnicové trhliny v omítce, řekl dnes ČTK Jan Zedník ze seismologického oddělení Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. "Bylo to na naše poměry silné zemětřesení, poslední otřesy v České republice, které překročily tři stupně, byly zaznamenány před pěti lety v západních Čechách," řekl Zedník. Podle něj seizmologové nemají hlášeny žádné škody, pouze v jednom případě obyvatelé nahlásili vlásečnicové praskliny na omítce domu.

Někteří obyvatelé z postižených oblastí však zemětřesení vůbec nezaznamenali. "Já jsem osobně nic nepocítil, nemám ani hlášeny nějaké problémy, které by kvůli otřesům vznikly," řekl ČTK starosta Úpice na Trutnovsku Zdeněk Peterka. Otřesy necítil ani místostarosta Hronova Antonín Hurdálek. "Slyšel jsem o tom od lidí, kteří chvění pocítili, ale já sám jsem nic nezaznamenal," řekl Hurdálek.
Okolí Hronova občas otřesy půdy zasáhnou, protože oblast leží na takzvané hronovsko-poříčské poruše, kde se v minulosti objevily i silnější otřesy. Například v roce 1901 byl zaznamenán otřes o síle 4,7 Richterovy stupnice. Zemětřesení o síle 2,2 Richterovy stupnice zaregistrovali přístroje na Náchodsku například také v roce 1999.

Logo
Spustit audio