Nabídka brigád v kraji není tak široká jako dřív, důvodem je zřejmě novela zákoníku práce

12. duben 2024 14:34

S novelou zákoníku práce se letos mění podmínky pro brigádníky, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Podle některých personálních agentur je proto letos menší i nabídka brigád.

Léto se blíží a s ním i čas letních brigád. Výpomoc budou potřebovat památky, hotely, restaurace, ale třeba i koupaliště a další provozy. Studenti už se poohlížejí, kde by si mohli během letních prázdnin přivydělat. Při výběru brigády rozhoduje finanční ohodnocení i třeba vzdálenost od místa bydliště.

Velký zájem je například o brigádu na zámku Kozel na jižním Plzeňsku. „Dlouhodobě nemáme problém získat na celou sezónu brigádníky na pozici průvodce či pokladní. Zpravidla máme naplněnou kapacitu už v únoru. Horší je to s obsluhou parkoviště, kde nenabízíme tak vysoké finanční ohodnocení, tato pozice tak populární není,“ říká kastelán zámku Jan Polívka.

V letošním roce lze obecně pozorovat menší nabídku brigád než dříve. Dle vedoucí plzeňské pobočky personální agentury Hofmann Personal Evy Vyskočilové je příčinou novela zákoníku práce. „Dohoda o pracovní činnosti a o provedení práce se kvůli novele začala svými podmínkami více podobat hlavnímu pracovnímu poměru – vzniká zde nárok na dovolenou nebo příplatky. Pro zaměstnavatele tudíž přestalo být uzavírání dohod tak výhodné a to se projevilo na trhu práce, kde není nabídka brigád tak pestrá jako v minulých letech.“

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio