Na Zetoru 25 přijel k Baltu o den dřív, než čekal

7. červenec 2017

Martin Havelka ze Škrdlovic podniknul se svou rodinou další cestu k Baltu. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale to by nesměl jet na traktoru Zetor 25. Trasa dlouhá 800 kilometrů až do polského městečka Łazy mu zabrala čtyři dny. To bylo překvapivé. Původní plán byl pět dní. Zvlášť když počítáte s různými překážkami na cestě, uzavírkami a nepřízní počasí.

Vyjel v neděli kolem poledne. Ve středu byl už v cíli. Sraz traktorových a zemědělských veteránů v Łazech probíhal od pátku 16. června do neděle 18. června.

Počasí přálo a tak si mohli všichni na místě oddechnout. Doprovod mu dělala jeho žena Lenka se synem. Pokud se ptáte, kam Martin Havelka dal kufry, ženu i syna, odpověď je prostá. Jeli za ním v dodávce. „Žena je mou oporou a vždycky pořizuje z míst, kterými projíždíme, krásné fotky a posílá je na web,“ zmiňuje milovník traktorů. Přátelé a fanoušci tak mají šanci jejich cestování sledovat a fandit jim pěkně z pohodlí domova. A nejen ti. Po cestě potkávají polské fanoušky, kteří je zastavují a chtějí fotku na památku nebo polská televize.

Zpátky do Čech v dodávce

Cesta tam bez komplikací, cestou zpátky se ztratili v polských lesích. Čtyřiašedesátiletý Zetor 25 dorazil s majitelem do polského městečka na sraz historických traktorů v pořádku. Cestou zpátky se však ztratili v polských lesích. Rozhodli se traktor nechat na místě u jednoho s pořadatelů a vrátit se pro něj další týden z přívěsem. Martin byl za celý ten týden dost vyčerpaný a chtěl se trochu prospat. Žena Lenka tedy odřídila cestu zpět. Všechno by šlo hladce, ale navigace zradila. „Poznala jsem nejen tamní floru ale i faunu,“ usmívá se Lenka.

Martin Havelka absolvoval cestu na sraz traktorových veteránů do Łazů už loni. Byl prvním Čechem, který tam dojel na Zetoru 25 z tak velké dálky.

Spustit audio