Na Velikonoce se v Krásné Hoře připravují děti a senioři společně, malují perníčky i vajíčka a pletou pomlázky

22. březen 2024

Spojení generací - té nejmladší a nejstarší - předávání zkušeností a radost ze společného tvoření si vyzkoušeli v Krásné Hoře na Havlíčkobrodsku.

V tamní základní a mateřské škole uspořádali po úspěšné podzimní drakiádě další akci: „Spolupracujeme se senior pointem z Havlíčkova Brodu a tentokrát jsme se rozhodli pro společné velikonoční tvoření,“ říká ředitelka malé školy a školy Tereza Šťastná.

U pletení pomlázky děti poslouchají i příběhy

Zajíčci, kuřátka, perníčky i pomlázky

Perníčky zdobí děti neobvykle štětcem namočeným v polevě, jako by to byla barva. „To jsou opravdu malé děti a ony by asi ty zdobící pytlíky neudržely, tak jsme to vymysleli jednodušší technikou, aby se jim to líbilo,“ říká paní Jitka, která perníčky také upekla. „Ale ony spíš ochutnávají, hlavně poleva jim chutná,“ směje se nad poloprázdným stolem.

Další stůl je pokrytý zajíčky odlitými ze sádry a děti je barví. „Jde jim to moc dobře, mají to krásné. Někdy mám pocit, že mají větší fantazii než my,“ říká další seniorka.

Společné velikonoční tvoření seniorů a dětí v Krásné Hoře

Děti mohou také omalovat vyfouknutá vajíčka temperovými barvami. Každý namaloval jedno a teď všechna vajíčka schnou, aby si je děti mohly odnést domů. U dalšího stolu vznikají papírová kuřátka ozdobená peříčky.

Velký zájem budí děda Petr, který v rohu na stoličce plete pomlázky. „Tohle je z osmi proutků a košík, ten může být ze čtyř, z pěti, ze šesti. Každý rok jich upletu tak pětadvacet, třicet pro vnoučata, kamarády, známé. Tam u nás je školka, tam rozdám i dětem ze školky,“ usmívá se.

„Pomlázky dneska už málokdo umí, a ti dědečkové to přece jenom ty kluky naučí líp. A když poslouchám tady dědečka, jak jim k tomu povídá i ty příběhy, tak si myslím, že to v rodině třeba ani neuslyší. Rozhodně se tím obohatili,“ myslí si ředitelka školy Tereza Šťastná.

Společné velikonoční tvoření seniorů a dětí v Krásné Hoře
Spustit audio