Na stavbu obchvatu Plané stále scházejí peníze

21. duben 2005

Stavba obchvatu Plané u Mariánských Lázní už je půl roku připravena, ale schází na ni 220 milionů korun. Téměř dvoukilometrová silnice, která se začala připravovat od roku 1993, nakonec vypadla ze soupisky letošních akcí hrazených z evropských strukturálních fondů a ocitla se v pozici prvního náhradníka.

Podle starosty města Karla Vrzaly měla být komunikace podle podmínek hygieniků hotova před otevřením dálnice D5 Plzeň-Rozvadov v roce 1998. Právě z dálnice nyní míří na Planou, kudy vede hlavní silniční tah Plzeň-Cheb, stále více těžkých nákladních vozů.

Dálnice

Tímto směrem totiž vede jedna z tras směřující na chebské a karlovarské hraniční přechody. Pokud nedojde do poloviny letošního roku k posunu v jednáních o zahájení stavby, uvažují představitelé obce o blokádě Nádražní silnice. Po otevření rozvadovské dálnice došlo na úseku Nová Hospoda (dálnice D5) - Planá k sedminásobnému zvýšení nehodovosti.

Radnice kvůli urychlení stavebního řízení již vykoupila pozemky od soukromníků, kteří je nechtěli prodat investorovi za nižší vyhláškovou cenu. I když takto vykoupené pozemky obec odprodala ŘSD se ztrátou statisíců korun, stavba přesto nezačala ani letos.

Spojka Nová Hospoda - Planá měří 13 kilometrů, zbývá dokončit polovinu. Připravovaný plánský úsek, kde je nejdražší stavbou most přes Hamerský potok, navazuje na tříkilometrový obchvat Brodu nad Tichou. Tato stavba za 320 milionů korun slouží od předloňského října a skutečně odvedla z Brodu těžkou nákladní dopravu. Ke zbylým obchvatům Kočova a Damnova je ještě třeba schválit změny územního plánu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio