Na překladu listiny ze 14. století získal Trutnov svědectví o životě ve městě za vlády Václava IV.

10. září 2021 08:45

Trutnov získal cenné svědectví o životě ve městě z doby počátku vlády Václava IV. Historickou listinu ze 14. století se podařilo přepsat a přeložit trutnovské kronikářce ve spolupráci s odborníky. Originální dokument uložený ve státním archivu v polské Wroclavi je napsaný v němčině, navíc v nářečí, které už dnes moc často neuslyšíte.   

Čtěte také

Pro každého badatele je velkým svátkem, když se mu podaří poodhalit zatím neprozkoumanou část historie. A právě to se podařilo kronikářce města Trutnova Aleně Křivské. Ta nás nechala nehlédnout do svého "pracovního soukromí".

„Jako kronikářka se při své badatelské práci zabývám lucemburskou dobou, která ještě není pořádně zpracována. A vrcholem mého snažení je získání listiny ze státního archivu ve Wroclavi z roku 1379, která je výsledkem jednání manského soudu v Trutnově."

Na překladu listiny ze 14. století získal Trutnov svědectví o životě ve městě za vlády Václava IV. (ilustrační foto)

Originál je uložen v archívu, Alena Křivská ve spolupráci s dalšími odborníky pořídila opis a překlad staré listiny.
„Je to pergamen a list je psaný písmem, kterým se psalo v době císaře a krále Karla IV. A co je zajímavé, že není psán v latině. Překvapilo mne, že je napsán německy ve slezském nářečí."

Jak se podařilo text rozluštit?

„Já jsem rozluštila pouze několik jmen, ale sehnala jsem odbornici, která se specializuje na historické německé listiny a má velké zkušenosti s jejich čtením a překladem."

Pečeť - na překladu listiny ze 14. století získal Trutnov svědectví o životě ve městě za vlády Václava IV.

Co se tedy ze vzácného historického zápisu dozvídáme?
„Vzácnost této listiny je v tom, že je opravdu jediná. Neexistuje žádná další listina, která by byla produktem toho jednání manského soudu v Trutnově."

Manský soud jednal tenkrát o čem?
„To byl soud, o kterém se dá říct, že zastupoval krále. Existoval v Trutnově fojt, který pro město řešil záležitosti soudní. Ale tohle byl soud v zastoupení krále."

Koho by napadlo, že se vůbec taková listina dochovala.
„Mne určitě ne. Já jsem si přála dostat do rukou něco velikého, co není jen nějaká drobná zprávička. A tohle je pro mne takový velký zázrak," dodává kronikářka Alena Křivská.

Kdo by si chtěl kopii listiny ze 14. století prohlédnout, tak bude mít jedinou možnost v sobotu 11. září na staré radnici v Trutnově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související