Na místě zchátralého areálu bývalé fary v Přídolí na Českokrumlovsku roste společenský sál s hospodou

17. duben 2024 15:50

Přídolí na Českokrumlovsku obnovuje místní brownfield, kde bylo hospodářské zázemí fary a za komunismu jednotné zemědělské družstvo. Na místě vznikne společenský sál s restaurací. Městys se do revitalizace zchátralého areálu poblíž kostela mohl pustit díky více než dvacetimilionové dotaci.

„Stojíme nedaleko kostela, vedle bývalé fary. K té faře patřil i právě areál, který dneska už neexistuje, spadl. Měli jsme ho v databázi brownfieldů a právě díky tomu, že ten brownfield revitalizujeme, jsme se dostali ke stavbě místního pohostinství a sálu,“ popisuje nezávislý starosta městyse Přídolí Vítězslav Jílek.

Hlavním cílem je vybudovat na bývalého hospodářského zázemí farnosti společenský sál s restaurací. „My jsme tu měli dvě hospody, ale s příchodem EET a covidu obě zanikly. Dlouhodobě trpíme tím, že nemáme žádný sál. Veškeré společenské akce jako karnevaly a plesy se odehrávají v tělocvičně, což nevyhovuje, takže stavíme sál pro 150 lidí. Věříme, že veškerá spolková činnost se potom přesune tam,“ vysvětluje starosta.

Samotná stavba bude podle něj vesnického rázu, aby zapadla k sousední faře i okolním nemovitostem. „Bude mít sedlovou střechu a cílem je, aby se ten areál spíš uzavřel, aby zmizely nevzhledné rozbité stodoly a torza zdí,“ upřesňuje Vítězslav Jílek.

Čtěte také

První kulturní akce by se v nových prostorách měly odehrát v létě příštího roku. „Věříme, že už tu příští rok bude dětský den, případně naše svatovavřinecká pouť 10. srpna. K tomuto datu to směřujeme,“ potvrzuje starosta.

Práce výrazně urychlily dva zdící roboti. „Robot dokázal vyzdít zhruba tři čtvrtiny stavby. Funguje nejlépe na dlouhé zdi bez otvorů, tam je mnohonásobně rychlejší než člověk. Zdí do výšky 3,25 metru, za hodinu dokáže udělat zhruba deset metrů čtverečních,“ přibližuje Marek Tihan ze společnosti Greenbuild.

Obyvatelé Přídolí obnovu areálu vítají. Na nový společenský sál se těší třeba Alexandr Šidó, který bydlí několik desítek metrů od samotné stavby. „Obec už to potřebovala, přece jenom je tady dost mladých lidí a i ti starší by se potřebovali nějak kulturně vyžít,“ komentuje.

Náklady na obnovu obecního dvora v Přídolí na Českokrumlovsku přesáhnou 27 milionů korun. Skoro 22 milionů poskytne ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související