Na jihu Čech bylo po bouřce 16 tisíc odběratelů bez elektřiny, na Výstavišti celou noc uklízeli

Silné večerní bouřky způsobily bezproudí taky na distribučním území společnosti EG.D. Nejvíc případů přerušené dodávky elektřiny je z jihu Čech. Řeší poruchy zhruba u 16 000 domácností. 

Mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák k tomu upřesnil:

„Po velmi silných bouřkách, které se přehnaly včera večer Českou republikou evidujeme na našem distribučním území 59 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 21 000 odběratelů s omezením dodávky elektrické energie."

Nejvíce omezení se týká Jihočeského kraje, kde se jedná o 32 VN poruch a přibližně 16 000 odběratelů z tohoto celkové počtu. Nejvíce pak na jižní části Českobudějovicka, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku.

Východní část našeho distribučního území byla zasažena méně. Na Vysočině se jedná o zhruba 1 200 odběratelů s omezením (nejvíce Jihlavsko, Třebíčsko), na jižní Moravě je zhruba a 1500 odběratelů bez dodávek energie (nejvíce Vyškovsko), ve Zlínském kraji přibližně 1 600 domácností (nejvíce Kroměřížsko).

Příčiny poruch jsou nejčastěji pády stromů a větví do vedení a jejich následné poškození – potrhané vodiče a izolátory," dodal Roman Šperňák v neděli ráno s tím, že během noci se povedlo obnovit řadu omezení a na opravách dál intenzivně pracujeme.

Hasiči vyjížděli všude

V jižních Čechách měli hasiči přes 500 výjezdů. Nejvíc práce měli na Českobudějovicku, kde řešili hlavně přívaly vody - pokračuje jejich mluvčí Vendula Matějů, poslechněte si zvuk:

Kvůli popadaným stromům taky nejezdí třeba vlaky na trati z Českých Budějovic do Veselí nad Lužnicí nebo z Českých Budějovic do Rybníku. 

Noční bouřka zaměstnala vystavovatele

Vystavovatelé na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka celou noc po bouřce uklízeli. Ani jim se nevyhnuly přívaly vody, popadané větve a silný vítr, který z mnoha stánků strhal plachty. Mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková potvrdila, že se brány Země živitelky znovu otevřely:

Spustit audio