Na hradě Buchlov je na léto připravena řada akcí

30. květen 2014

Jsou prázdniny, tedy čas výletů a dovolených. Cílem řady z nich jsou historická sídla. Na Uherskohradišťsku je takovým hodně vyhledávaným místem například středověký hrad Buchlov. Už více než sedm století pyšné sedí na jednom z vrcholu Chřibů a vidět je ho z velké dálky. To pak málokterý turista projede kolem něho bez povšimnutí. A pokud se ještě trefí do některého z letních pořadů, odjíždí nadmíru spokojen. Hrady totiž už dávno nenabízejí jenom samotné prohlídky, jejich sezónní plány jsou mnohem pestřejší. Právě hrad Buchlov, je tím pověstný. Od kastelána Rostislava Joška jsme zjišťovali, co se tam bude odehrávat během letošních prázdnin.

Jaký program v letošní letní sezóně nabídne turistům hrad Buchlov? Některé akce se už uskutečnily. Začali jsme Velikonočním pondělím, dále se konaly Keramické dny, Dětský den, který měl obrovský úspěch, Den Slováckého divadla. Budeme samozřejmě pokračovat. 14. července se zde konají Kovářské slavnosti, během kterých bude na hradě minimálně deset výhní.

Váže se to k nějaké pověsti nebo jste si jen řekli, že je Buchlov ideálním prostředím, kde by bylo vhodné dát prostor i uměleckým kovářům? Nové sdružení, které tady je a stará se o tyto akce, se rozhodlo, že udělá letos jakýsi průřez jednotlivými akcemi včetně těch, které jsou zaměřeny na řemesla a proto zde už byla i keramika, a protože potřebujeme na Buchlově upravit nějaké brány tak kovařina je tady určitě potřeba.

Zadáte jim přímo na den, kdy ny Buchlově budou, i nějaké zakázky? Věci, které vykovají, ať to budou umělecké předměty nebo jiné věci, budou určitě sloužit i pro návštěvníky hradu. Sami návštěvníci si budou moci ty věci zkusit vykovat sami, pokud budou chtít. No a pokud mám hovořit o dalších akcích na letošní léto, pak velmi populární jsou noční prohlídky. Konají se 19., 20., 21. července.

Co všechno během nočních prohlídek připravujete? Je tady přes 60 účinkujících. Nebudu přesně říkat, co se tady dá zažít. Zkrátka ožije celý hrad. Prohlídka trvá asi 40 minut a trvá od půl deváté do půlnoci.

Co chystáte v srpnu? 25. srpna chystáme velmi zajímavou akci, která se jmenuje pracovně Irský den. Bude tady hrát irská kapela a v plánu je i řada dalších bodů k tématu.

Řekněte, změnily se nějak prohlídkové trasy na Buchlově? Takzvaný velký okruh hradem trvá 90 minut. Prochází se celým hradem včetně všech historických místností, což je pro opravdové fajnšmekry. Protože ale taková prohlídka je například pro malé děti opravdu dlouhá, jsou letos 3 okruhy. Jeden je ten velký devadesátiminutový, druhý je pět a čtyřiceti minutový a poslední je výstup na věž.

Spustit audio