Muzikálová zpěvačka a šansoniérka Hanka Křížková: V Lásce nebeské hraju pěknou herdek babu

23. srpen 2021

Od dubna do října ji můžete potkat s typickým skládacím vějířkem. „Lidé mi je vozí, mám jich doma až moc,“ směje se šansoniérka Hanka Křížková.

Procítěně zpívá smutné písně. „Byť jsem optimistický člověk a ráda se směju, moc ráda zpívám šansony, a čím jsou smutnější, tím lepší. Když mi jdou navíc slovíčka krásně do pusy, tak je vyhráno.“ Pochvaluje si, že má štěstí na dobré textaře. Nejdřív jí psal texty herec Jiří Žák, pak básník a úžasný textař Pavel Cmíral a posledních čtrnáct let se jejím dvorním textařem stal herec, dabér a kamarád Rudolf Kubík.

„Pokud zpívám převzatou věc, musí se vycházet z původního textu, je to takový autorský zákon, tím se splní význam té písničky i originálu,“ vysvětluje zpěvačka. „Když je to původní píseň, tak s textařem poklábosíme, o čem by to mělo být.“ Přiznává, že na texty je náročná, někdy dojde i k hádkám, ale potřebuje, aby v textu byla slovíčka, která k ní ladí. „Ruda mě zná už dlouho a někdy mě textem úplně svléká, a to se mi nelíbí.“

V letech 1984–1985 spolupracovala s příbramským Big Bandem, kde převzala repertoár Evy Olmerové. „Mám ráda píseň Georgia, která je sice tematicky o problematice na druhém konci světa, ale je nádherná. O smyslu té písničky jsem úplně do hloubky neuvažovala, Eva ji zpívala česky, a já jediné, co jsem udělala, že jsem se vrátila k původnímu textu v angličtině.“

Na roli ji navrhla Jiřina Bohdalová

Hanka Křížková není jen zpěvačka, ale také si zahrála v několika filmech a miluje činohru. „Mě to moc baví, dokonce i když jsem hrála v seriálu Ošklivka Katka. Sice se muselo vstávat brzo ráno, ale byla tam prima parta, takže mi prostoje nevadily. Zkoušeli jsme v nich konverzačky a bylo to příjemný.“

Vidět ji můžete v muzikálu Láska Nebeská, který bude mít premiéru 30. září. „Pro mě je to moc zajímavý, protože poprvé hraju činoherní roli a vůbec tam nezpívám! Hraju takovou herdek babu, do role mě navrhla Jiřinka Bohdalová, že prý to je typicky pro mě,“ směje se Hanka Křížková.

V rozhovoru také prozradila, jaký typ dovolené má ráda, kde vznikla iluze o tom, že ráda vaří a proč se těší na koncert pro 15 lidí. Poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.