Muzeum lázeňství se otvírá veřejnosti. Historická budova sokolovny v Janských Lázních ožila

16. listopad 2018 10:47

Žíněnky, ribstole i hrazdy už definitivně opustily velký sál bývalé sokolovny - původního lázeňského domu č. 55. Vystřídalo je 21 panelů s dobovými fotografiemi i artefakty a zážitkové prvky k historii lázeňství v Janských Lázních a v polském Szczawno-Zdróji. 

„Naše nové česko-polské centrum lázeňství jsme koncipovali tak, aby bylo přitažlivé pro návštěvníky napříč generacemi. Aby měli chuť se u nás zastavit, něco zajímavého se dozvědět, pobavit se a odnést si něco na památku. Mohou tak odjíždět například se selfíčkem z koupele v historické dřevěné vaně, který si pořídí v připraveném fotokoutku," říká manažer technického úseku Petr Janovec.

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

Expozici historie lázeňství v Janských Lázních slavnostně otevřou v den českého státního svátku 17. listopadu v pravé poledne za přítomnosti významných hostů z české i polské strany. Veřejnost bude moci prostory expozice v den otevření navštívit od 13 do 17 hodin.

Atraktivní budovu sokolovny, dříve známou pod názvem Lázeňská dvorana, mohli v Janských Lázních oživit a opravit díky projektu Po stopách lázeňství v Janských Lázních a Szczawno-Zdróji, spolufinancovaného z Fondu mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko 2014-2020.

Sokolovna v Janských Lázních na historické pohlednici

Projekt má za cíl přiblížit historii a posílit povědomí o lázeňství na česko-polské hranici a propojit dvě 60 kilometrů od sebe vzdálená lázeňská města. Zatímco v Janských Lázních vybudovali stálou expozici, v polském Szczawno-Zdróji vzniká historicko-naučná stezka městem, která je opatřená panely s informacemi o historii Uzdrowisko Szczawno-Jedlina a zajímavých místech obou lázní.

Čtěte takéStátní léčebné lázně Janské Lázně

„Uzdrowisko Szczawno-Jedlina je jedním z nejstarších zdravotnických zařízení v Dolnoslezském vojvodství," uvedla Kateřina Kaufmannová, manažerka projektu.

Od objevení léčivého pramene, přes významné aktivity Schwarzenbergů až po unikátní léčebnu obrny

Janské Lázně - publikace G. I. Hettmayer - 17. století

Léčebné lázně Janské Lázně mají bohatou historii a jsou jedinými lázněmi na české straně Krkonoš.

První kniha, která Janské Lázně přiblížila světu, byla vydaná v roce 1680. Jejím autorem byl císařský královský přísežný zemský fyzik Georg Ignaz Hettmayer.

Vedle počátků lázní přiblížil tehdy čtenářům výčet nemocí, které je možno v lázních léčit.

Lázeňským hostům doporučoval, aby měli stále dobrou náladu, které dosáhnou kromě léčebných kůr také dobrým vínem a spánkem. Stručně uvedl i chemické složení zdejší vody.

Janské Lázně chystají za téměř 100 milionů korun modernizaci světoznámé dětské léčebny Vesna

Dětskou léčebnu Vesna v Janských Lázních čeká modernizace

Dětskou léčebnu Vesna v Janských Lázních čeká v příštích třech letech modernizace za téměř sto milionů korun. Každoročně se v ní léčí tisíce dětí s nejrůznějšími typy postižení. Po 36  letech provozu je ale budova zastaralá, státní lázně proto příští rok začnou s její rozsáhlou úpravou. 

Nejdůležitější érou v historii Janských Lázní bylo objevení léčivého pramene v 11. století, dnes známého jako Janský. Velmi podstatnou etapou bylo 17. a 18. století. Od roku 1675 byly Janské Lázně součástí panství šlechtického rodu Schwarzenbergů.

Pět vládnoucích knížat rozvíjelo léčivé prameny a vybudovalo dvacet domů. Největší péči lázním věnoval první kníže ze Schwarzenbergu Jan Adolf I. Postavil pět domů, novou lázeňskou místnost s 20 vanami, opravil zchátralý mlýn a zřídil v něm pokoje.

Otevření expozice lázeňství v Janských Lázních - pozvánka pro veřejnost
autor: baj | zdroj: Státní léčebné lázně Janské Lázně
Spustit audio

Související