Mozek je v nejlepší formě v 25 letech, pak začne sesychat. Můžeme ho ale stimulovat, radí odbornice

28. březen 2022

Lékařka a pedagožka Eva Brichtová se zabývá neurochirurgií, v tomto oboru získala docenturu jako první žena v České republice.

„Když jsem v polovině 90. let končila lékařskou fakultu, tak byly ženy obzvlášť v neurochirurgii výjimkou. Obor vyžaduje koncentraci celého člověka a je časově velmi náročná – ženy, které se se chtěly věnovat také mateřství a rodině, tak nechtěly veškerý čas obětovat práci. Proto byla neurochirurgie spíše výsadou mužských kolegů.“

„Šla jsem na medicínu se záměrem dělat sportovní lékařku. Mezi čtvrtým a pátým ročníkem jsem poprvé vstoupila na neurochirurgický operační sál a viděla operaci na živém mozku – to se mi stalo osudným a řekla jsem si, že tuhle práci chci dělat,“ popisuje Brichtová. A dodnes svého rozhodnutí nelituje, práce ji naplňuje.

„Mozková tkáň představuje nejsložitější biologickou hmotu na Zemi,“ prozrazuje a dodává, že s věkem ubývá mozkových buněk. „Dochází k sesychání mozku, zmenšování jeho objemu v hlavě. Mozek v nejlepší kondici máme zhruba v 25 letech, ale můžeme ho stimulovat, aby i do pozdního věku vznikaly nové nervové spoje.“ Nové a nestereotypní aktivity mozku pomáhají, zvlášť když se spojí s pohybovými aktivitami, například tancem, cvičením jógy nebo třeba taiči.

Jaká tajemství lidský mozek skrývá? Co lidskému mozku prospívá a jakým způsobem mu můžeme uškodit? Proč Eva Brichtová tak ráda jezdí k Atlantickému oceánu a jak zvládá netradičního domácího mazlíčka? Na to se ptala v rozhovoru Jarka Vykoupilová, poslechněte si záznam Apetýtu!

Spustit audio

Související