Moučník královny Konstancie

Středeční vysílání Apetýtu se uskutečnilo v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. A tak se s vámi rádi podělíme o recept na moučník královny Konstancie Uherské, která klášter v roce 1233 založila.  

Budete potřebovat:

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g tuku na pečení
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • pár zrnek soli
  • lžičku citronové kůry
  • 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy

na náplň:

  • 2 větší jablka
  • 2 mrkve
  • 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
  • polévkovou lžíci medu a citrónovou kůru

Postup:

  1. Nejdříve z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.
  2. V mezičase si připravíme náplň. Nastrouháme jablíčka (nejlépe bez slupky), mrkev i citrónovou kůru. Také přidáme mleté vlašské ořechy, med a všechno spojíme.
  3. Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát a dáme do formy.
  4. Zbytek těsta budeme potřebovat na zakrytí moučníku.
  5. Těsto vyválíme, uděláme rádýlkem kruh, aby vznikl kulatý plát těsta a do něj malým vykrajovátkem vykrajujeme květinky.
  6. Pracujeme na pomoučeném válu, aby se těsto nepřichytávalo.
  7. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto a zakryjeme vykrájeným horním dílem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170 stupňů asi 30 minut.

Související

  • Lněné slané sušenky

    Recept na lněné slané sušenky nám poslala posluchačka Božena z Ostrova u Macochy. Zdravé „křupání“ se u nich s chutí konzumuje u televize nebo odpolední kávy.

  • Jablečný koláč s rumovým přelivem

    Celý tento týden budeme v Apetýtu zvědavě nahlížet do talířů známých osobností známých svým kladným anebo nevšedním vztahem k jídlu.

  • Mrkváče

    V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.