Moštárnám začíná hlavní sezóna. Lisování ovoce na čistou šťávu je mezi zahrádkáři stále populární

18. září 2023 08:49

V těchto dnech začíná hlavní sezóna moštování ovoce. Mošty - tedy vlastně vylisovaná šťáva bez jakékoli přidané chemie - jsou stále populární. Právě dnes začíná sezónu i jedna z největších moštáren v Hradci Králové a právě na Slezském Předměstí máme i reportéra Tomáše Lörincze.

Tady už se všichni pilně připravují k tomu, že začnou ovocnou šťávu lisovat. Včera již vybírali jablka od zahrádkářů, ale zájem zatím nebyl příliš veliký. Respektive zdá se, že letos nebude dost jablek. Běžně tady zvládnou odbavit jednu tunu a 200 kilogramů ovoce. A zatím zahrádkáři přivezli necelých 400 kilogramů jablek. Tedy asi třetinu kapacity.

Čtěte také

Právě nedostatek jablek může být příčinou, případně největším problém letošní moštařské sezóny.

Jaká ta letošní sezóna podle odhadů moštárny bude?
Pokud jde právě o jablka, tak by to mohlo být trošku složitější. Protože zahrádkáři si sami stěžovali na to, že úroda je ve srovnání s loňským rokem nižší, že jablka hodně padala. To ostatně potvrdili také sadaři a ovocnáři. Ti říkali, že stromy, které nejsou intenzivně obhospodařovány, o které se profesionálně zahrádkáři nestarají, plodí ve vlnách.

A loňský rok byl mimořádný, co se týče úrody. Letos je jablek tedy méně. A právě tohle bude s největší pravděpodobností určovat sezónu moštáren. Všichni tady pořád věří, že i letos bude moštování stát za to.

Jak to bude letos vypadat s cenami za tuhle službu? A to nejen v této konkrétní moštárně, ale obecně v celém Královéhradeckém kraji?
Moštárny musely mírně zdražit. Většina z těch, se kterými jsem hovořil, zvyšuje cenu služeb, ale nejsou to žádné dramatické položky. Zdražení je v řádech jednotek procent. Například tady na Slezském Předměstí v Hradci Králové chtějí za lahev 0,7 litru pasterizovaného moštu, tedy tepelně ošetřeného, který vydrží až pět let, 27 korun.

Čtěte také

Ale musíte mít vlastní lahev i jablka. Tohle je cena pouze za službu. Samotná cena je třeba tady daná tím, že tu mají poměrně hodně starý stroj, který je nutné opravovat. Je na něj složité i sehnat náhradní díly. Ty se musí třeba i individuálně vyrábět.

Náhradní stroje ani lahve nejsou. A protože řada moštáren jako neziskové společnosti, tak si nemohou dovolit pořídit nějakou velkou novou a moderní techniku na úvěr. Tedy fungují tak, jak se dá, je to na bázi dobrovolnosti, lidé tu pracují často na dohodu o provedení práce a nemají žádné velké platy.

Moštárny se snaží nějakým způsobem přežít a nabízet službu, o kterou lidé zkrátka pořád stojí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související