Most ve Strání-Květné na Uherskohradišťsku půjde k zemi, nahradí jej nový

21. duben 2019 15:05

Už začátkem dubna začali stavbaři v okolí současného mostu, který je ve špatném stavu, postupně pracovat na přeložce plynovodu, vodovodu a telekomunikačního zařízení. 

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) nechá v květnu zbourat most, který převádí dopravu přes Svinárský potok v Květné, části obce Strání na Uherskohradišťsku. Na silnici I/54, která je jedním z hlavních tahů ze Zlínského kraje na Slovensko, ho nahradí nový most. "Po dobu oprav budou řidiči jezdit po mostním provizoriu," řekl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek. Stavba přijde včetně DPH na více než 21,5 milionu korun, potrvá do října.

Už začátkem dubna začali stavbaři v okolí současného mostu, který je ve špatném stavu, postupně pracovat na přeložce plynovodu, vodovodu a telekomunikačního zařízení. Následně zahájí budování provizorního mostu, na nějž bude po dobu rekonstrukce dočasně převedena doprava. "Až postavíme provizorium a zkolaudujeme ho, tak se teprve začne dělat nový most," uvedl Chudárek.

Až postavíme provizorium a zkolaudujeme ho, tak se teprve začne dělat nový most.


Ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek

Demolice dosavadního mostu a navazující výstavba jeho nástupce podle něj začne nejdříve v polovině letošního května. Do té doby by neměl být silniční provoz v inkriminovaném úseku nijak výrazněji omezen. Součástí stavby bude také úprava přilehlých částí silnice první třídy a chodníků. Břehy a dno potoka v bezprostřední blízkosti mostu stavbaři zpevní kamennou dlažbou. "Je to nezbytné, aby nám voda nepodemílala základy mostu," řekl Chudárek.

ŘSD letos plánuje na silnicích ve Zlínském kraji opravy za stovky milionů korun. Na jaře začalo budovat kruhový objezd v Brumově-Bylnici na Zlínsku a rekonstruovat silnici z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku směrem na Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku. Zahájilo také práce na přestavbě mostu přes Jalubský potok u Huštěnovic na Uherskohradišťsku. Rekonstrukce čeká v nejbližších týdnech i silnici z Valašského Meziříčí do Lešné na Vsetínsku. Od června by se měl opravovat obchvat Bánova na Uherskohradišťsku, silnice u Prostřední Bečvy na Vsetínsku nebo most ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související