Moraváci měli na vytvoření fenoménu vídeňské kuchyně obrovský podíl, říká historik Eckl

8. únor 2023

Jídlo spojuje! Historik Petr Eckl přiblíží výstavu Vídeň na talíři, která je k vidění v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.

„Většinou slýcháme o národních kuchyních – francouzská, italská, ale v případě Vídně opravdu mluvíme o vídeňské kuchyni. Protože Vídeň 19. století jako centrum mnohonárodnostní monarchie po tzv. Vídeňském kongresu, tak tam se smísilo obrovské množství nejrůznějších vlivů, které spoluvytvářely tu kuchyni hlavního měst. A my Češi a Moraváci jsme měli na vytvoření tohoto fenoménu obrovský podíl.“

Jaké bylo kulinářské umění našich babiček na venkově? Která jídla se s oblibou vaří dodnes a co nabízela lidová kuchyně v zimním období? Čeho je předchůdce dolnorakouský trdelník a na čem se pekl? Jak vypadal lis na tvaroh, formy na máslo a kolik podob měly oblíbené dobové mlýnky na kávu? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Jak a kde můžete poslouchat Apetýt?

Živě v rádiu každý všední den v dopoledním bloku od 10 do 12 hodin. Ale také zpětně na internetu – rozhovory s hosty najdete na webu Českého rozhlasu Brno a na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.