Moderátor v kůži hasiče. Zvládl Miroslav Hruban zátěžový test?

21. květen 2018

Součástí výcviku aktivního hasiče je každodenní příprava včetně posilování. Každý aktivní hasič musí jednou za půl roku zvládnout náročný zátěžový test. Skládá se z několika disciplín a zvládne ho jen zdatný člověk.

Zátěžový test spočívá v tom, že hasič musí v přetlakovém obleku a s dýchacím přístrojem na zádech absolvovat několik disciplín. 

  • výstup na věž v areálu stanice (i opakovaně)
  • běh na pásu v posilovně
  • jízda na rotopedu
  • rozvinutí hadice a další disciplíny

Co prožívá hasič během zátěžového testu

„Představte si, že máte na sobě o dvacet kilogramů víc, ve speciálním obleku je vám vedro, špatně slyšíte, špatně se vám dýchá,  přes zamlžený zorník skoro nic nevidíte, v rukavicích se velmi špatně cokoliv bere do ruky. Zkrátka ani jeden ze smyslů nefunguje tak, jak by měl,“ popsal situaci vedoucí oddělení prevence Miloslav Vašák. Přesto musí hasič zvládnout všechny tyto nástrahy tak, jako by neexistovaly.

Sobotní den otevřených dveří u pardubických hasičů v Pardubicích navštívilo asi dva tisíce lidí. My jsme našim posluchačům den předem nabídli pohled do zákulisí centrální stanice Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. O zážitky nebyla nouze.

autor: jsl

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.