Mlsný Medoušek, císařův orchestrion i 150 let starý výtah zdobí Zákupský zámek

26. duben 2016

Na severu Čech nedaleko České Lípy v Zákupech stojí zámek, který je plný zajímavostí. Ukrývá nejstarší výtah na našem území, medvědárium a také orchestrion. Navíc je se zámkem v Zákupech spojeno jméno slavného rodu Habsburků.

„Prvním, pro koho byly Zákupy připravovány, byl Napoleon František Josef, jediný legitimní syn francouzského císaře Napoleona I., který se měl jako Napoleon II. stát jeho nástupcem,“ vysvětluje kastelán zámku Petr Weiss. „Ten ale zemřel velmi mladý na tuberkulózu, Zákupy byly díky němu povýšeny na vévodství.“

Na Zákupy jezdíval od poloviny 19. století i bývalý císař a český král Ferdinand V. Dobrotivý. Předposledním majitelem zámku byl František Josef I. A v zámecké kapli uzavřel sňatek František Ferdinand D´Este s Žofií Chotkovou.

„Zákupský zámek byl letním sídlem vládnoucí dynastie Habsburků od roku 1805 až do roku 1918,“ říká kastelán a dodává: „Je to naprosto ojedinělý příklad panovnické rezidence na našem území, není mnoho takových.“

Mlsný Medoušek okupuje bývalý hradní příkop

Medvěda nikde jinde v Libereckém kraji na hradě nebo zámku nenajdete. Za tím musíte právě do Zákup. Tam si v medvědáriu hoví třiadvacetiletý Medoušek. Je krásně chundelatý, ale nenechte se mýlit. „Vypadá doslova plyšově, ale buďme rádi, že od něj máme odstup, je to divoká šelma,“ říká Petr Weiss.

Medoušek

Když při prohlídce vystoupáte do druhého patra zámku, můžete si prohlédnout téměř 150 let starý poklad - výtah, ve kterém se vozil sám císař. „Luxusní kabina z roku 1870 trvale parkuje před apartmá císaře,“ popisuje kastelán. „Tudy císař každé ráno nastupoval,“ ukazuje. Kabina má dvě sedačky a polstrování. Výtah staršího data mají prý jen ve francouzském Louvru.

I v samotném císařském apartmá se nachází jeden unikát. „V předpokoji, který sloužil také jako hudební kabinet, se dochovala hrací skříň,“ ukazuje při prohlídce Petr Weiss. Císařův orchestrion vyhlíží sice trochu nenápadně, zato tóny, které se z něj linou, jsou úchvatné. „Pouštíme ho vždycky jednou do roka, ale pro Český rozhlas uděláme rádi výjimku,“ říká s úsměvem Petr Weiss. Tak si poslechněte v reportáži, jak takový orchestrion krásně zní.

Od letošního června se v Zákupech můžete těšit i na zbrusu nové prohlídkové trasy – Letní sídlo císaře Ferdinanda Dobrotivého a Návštěva u Habsburků. Jaké představují zajímavosti, zjistíte na neobyčejném zámku v Zákupech na severu Čech.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio