Místo klubu zase kino. V centru Brna otevře Televizní institut, láká první studenty

Že v televizi zase nic dobrého nedávají? Třeba se to brzy změní díky Brnu. Ve městě na podzim otevře Televizní institut a právě hledá nové studenty do dvouletého stipendijního programu. Světoví experti budou desítce vybraných talentů přednášet v bývalém klubu v Dominikánské ulici, kde dřív sídlila taky pobočka televize Nova. Institut je provázaný s brněnským festivalem Serial Killer, který se zaměřuje na tvorbu střední a východní Evropy.

„Tady byl projekční sál TV Atlas, takže v podstatě jihomoravské pobočky TV Nova. Prostory se tak vrací zpátky ke svým ‚devadesátkovým‘ kořenům. S Kamilou Zlatuškovou, ředitelkou Televizního institutu, stojíme u baru bývalého klubu Eleven v Dominikánské ulici. Bar zmizí, stejně jako taneční parket a nahradí je červené rozložitelné sedačky, promítací plátno a boční zdi zakryje knihovna.

„Bude to nejen kinosál, ale i studijní prostor.“ V polo-podzemních prostorách není vůbec žádné okno, jediné světlo dolů prosvítá zezadu místnosti podél točitých schodů, které vedou na tři terasy ve vnitrobloku a do vyšších pater – tam budou časem ateliéry a studia.

„V celém domě jsou skvěle odhlučněny sprchy, protože jsou to bývalé zvukárny. Mimo jiné tu měl kanceláře i Vladimír Železný, který tady provozoval svou vinotéku.“ Kamila Zlatušková se k prostorám klubu dostala tak trochu díky pandemii covidu, kdy stála u obnovení ženského spolku Vesna. Ten tady nejprve poskytoval pomoc samoživitelkám a rodinám v nouzi. Teď už se na jiném místě věnuje i pomoci ukrajinským uprchlíkům.

„Až o několik týdnů později jsem zjistila, že kluci v provozu klubu už asi pokračovat nebudou, protože je covid dostal v tomto směru trochu na kolena a mají jiné plány,“ vysvětluje Zlatušková.

Propojení s televizí Nova se teď obnovuje dvojnásob. Skupina CME, pod kterou spadá i televize Markíza, si v institutu objednala dvouletý program. „Veškeré náklady jdou za televizí Nova a Markízou. Jde o unikátní stipendijní program, který – troufám si říct – ani v těchto teritoriích nemá obdoby.

Potvrzuje to i generální ředitelka Novy Klára Brachtlová: „Uchazečům nabízíme intenzivní dvouletý prakticky zaměřený program, který je provede celým procesem vzniku audiovizuálního díla od vytvoření námětů přes napsání scénáře až po výrobu a uvedení na trh.

Z bývalého klubu Eleven vznikne studijní prostor pro studenty stipendijního programu

Uchazeči musí mít nejméně 18 let, nezáleží ale na dosaženém vzdělání nebo finančních možnostech. Roli bude při výběru deseti studentů hrát jen talent. Na konci kurzu nedostanou titul, ale práci. „Po absolvování programu dostanou příležitost pracovat pro TV Nova, Markízu a naši platformu VOYO,“ dodává Brachtlová.

Televizní institut nabídne podobné výukové programy i dalším stanicím. Některé o to už projevily zájem, jak připomíná Zlatušková: „Už je v jednání setkávání s globálními lídry trhy typu Netflix nebo HBO.“

Výhledově institut usiluje o akreditaci u ministerstva školství, aby mohl spustit skutečné vysokoškolské studium.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související