Miroslav Řihošek z Rangers: Kapela je někdy víc než rodina

2. červenec 2020

Život Miroslava Řihoška je už neuvěřitelných 55 let neodmyslitelně spjatý s kapelou Rangers, pozdějšími Plavci a dnes opět Rangers. Patří k jejím zakladatelům a byl členem skupiny v dobách její největší slávy. A jak sám říká: „Stále tu káru táhnu dál.“ V současné době totiž existuje několik nástupnických kapel původní skupiny, ale jedinou, která má právo používat ochrannou známku Rangers, vede právě Miroslav Řihošek.

S kapelou Rangers spojil Miroslav Řihošek svůj život už v roce 1965, kdy tehdejší parta studentů ČVUT měla společný hudební zájem. Nejprve hrál různé hudební žánry s Honzou Vančurou, potom se oba připojili k Tondovi Hájkovi a Milanu Dufkovi, později se přidal Radek Tomášek a další hudebníci. Obsazení kapely se během let průběžně měnilo, ale technicky vzdělaní vysokoškoláci se v ní objevovali stále. Ostatně o „promovaných inženýrech, hlavách pomazaných“ se zpívá i v jednom z nejznámějších hitů kapely – písni Inženýrská.

Hitů za svoji kariéru, zejména v období sedmdesátých let, zaznamenali Rangers celou řadu, některé doslova zlidověly. Hned v roce 1967 vyhráli hudební festival Porta, kterého se zúčastnili poprvé, a hned další rok si svůj úspěch zopakovali. Poté, co prodali svůj první milion desek, museli v roce 1971 z donucení změnit název skupiny na Plavce. Ke jménu Rangers se vrátili hned po sametové revoluci.

Několik kapel Rangers i Plavců

Po smrti Tondy Hájka (zemřel v roce 1989) a později Milana Dufka (tragicky zahynul v roce 2005 na zájezdu skupiny v Kolumbii) se kapela rozpadla. Původní členové vytvořili několik nástupnických skupin, které pod různými názvy vystupují s repertoárem kapely Rangers/Plavci dodnes.

Mirek Řihošek vede skupinu, která má jako jediná právo používat ochrannou známku Rangers. Jako zakládajícímu členu kapely mu stále není jasné, proč k rozdělení muselo dojít: „Já vlastně ani nevím, proč se to stalo. Když se třeba začali dělit Zelenáči na Nové Zelenáče a Greenhorns nebo potom Schovanky a Nové schovanky, tak jsme si říkali, že to se nás opravdu netýká. No a najednou to tady bylo. Víte, je to těžké, pro hudebníka je kapela často více než rodina.“

Xavera zajímalo, zda podobně jako u jiných kapel nestojí za rozpadem původních Rangers někde v pozadí žena. Miroslav Řihošek připustil, že tomu tak i bylo: „Částečně to tak je, to už říkal Milan Dufek. My jsme se totiž poprvé nepohodli v roce 1989 s Jirkou Weisserem. A za tím rozkolem tenkrát žena opravdu byla, ale nebudu říkat, která. Milan Dufek o tom později v nějaké knížce napsal, že každá kapela má svoji Yoko Ono.“ 

V současné kapele Rangers Miroslava Řihoška se proto i drobné problémy řeší raději hned, aby později nepřerostly ve velké starosti. Je to nutné, vzhledem k současnému složení skupiny, i z generačních důvodů. Například nejmladší současný člen Rangers se narodil v roce, kdy původní skupina získala svoji první Portu. A pokud vás zajímá, který to je, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.