Miroslav marně shání peníze na opravu zámku

20. březen 2007

Vlastnit zámek může znamenat velké nepříjemnosti. Své o tom už léta ví Miroslav na Znojemsku, která kdysi s velkou slávou získala od státu právě místní zámek. Ten je ovšem značně zchátralý a peníze na opravu v městské kase samozřejmě nejsou. A tak se Miroslavští snaží alespoň zabránit dalšímu zhoršování stavu.

Podle místních občanů radní mluvili o tom, že v objektu by mohlo být zařízení pro matky s dětmi, výstavní nebo koncertní síň. Kvůli nedostaku peněz se nyní přiklánějí k tomu, že zámek prodají. To by jistě řešením bylo, má to ale malý háček. Zámek nechce koupit nikdo solidní ani za onu pověstnou symbolickou korunu. Proč? Oprava zámku by přišla odhadem zhruba na 400 milionů korun, a tak se radnice nyní soustředí hlavně na to, nenechat zámek zchátrat ještě víc, než je teď.

"Nabídka pro slušného seriozního zájemce na záchranu a spolupráci s městem dále trvá. Zájemců bylo hodně, ale pouze někteří měli vážné úmysly. Ti ale už mají dneska objekty jiné, a ty, pro které měl být miroslavský zámek pouze nějakým záměrem pro spekulaci nebo pro jinou činnost, tak ti od toho raději po našem prověření ustoupili. My jsme v loňském roce podali už do třetice, bohužel ne dobrého, ale špatného, projekt na ministerstvo kultury, kde jsme se chtěli ucházet o získání finančních prostředků z fondu záchrany architektonického dědictví. Bohužel jsme nebyli úspěšní a peníze nedostaneme," vysvětluje místostarosta Roman Volf.

V tom je další neštěstí zámku v Miroslavi. Stát má co dělat s vlastními památkami. A k těm v majetku jiných štědrý být vlastně ani nemůže. A miroslavský zámek patří městu. Přesto se ale občas nějaký ten peníz alespoň na drobné opravy najde i jinde než v městském rozpočtu.

"Podali jsme žádost do takzvaného havarijního programu. V loňském roce jsme získali 100 tisíc korun, 100 tisíc korun jsme k tomu přidali z rozpočtu města a za tyto finance jsme doplnili klempířské prvky. Pracovníci správy majetku provedli odstranění náletových dřevin, které vyrůstaly ze zdí, byly odstraněny plechové přístřešky, celé nádvoří vyčištěno. Ten objekt se vyčistil a dostal takovou vzdušnost. Letos žádáme o částku 200 tisíc korun, 200 tisíc je připraveno v návrhu rozpočtu města. Chtěli bychom za to opravit střešní konstrukci a střešní krytinu na jihovýchodním křídle. Samozřejmě tyto částky jsou velmi malé, protože celkové náklady jsou odhadnuty na stovky milionů korun, ale nechceme zůstat na místě a chceme aspoň postupnými kroky zabraňovat další devastaci," doplňuje místostarosta Volf.

autor: hon
Spustit audio