Miroslav láká do města čápy

21. únor 2008

Miroslav na Znojemsku chce netradičním způsobem podpořit porodnost ve městě - do jeho sousedství hodlá přilákat čápy. V nejbližších dnech proto nechá u místní čistírny odpadních vod namontovat kovovou konstrukci - základ budoucího čapího hnízda.

Dějištěm zmíněného projektu bude miroslavský rybník, který místní znají pod názvem Rény. Konstrukce, která má čápy nalákat k hnízdění, je vlastně jakýsi kovový koš, jenž bude sloužit jako základ čapího hnízda. "Když se rybník rekonstruoval, tak se začali objevovat čápi na okolních polích, a protože miroslavský rybník je centrem mnoha desítek druhů obojživelníků a ptáků, tak jsme si řekli, že sem zkusíme čápa přilákat," objasňuje původ záměru miroslavský místostarosta Roman Volf.

Za Miroslaví teď už stojí betonový sokl. Brzy bude osazen kovovou konstrukcí. Pak už nezbude místním než čekat, zda ho pojme jako svůj domov některá z čapích rodinek. Právě proto musí miroslavští s pracemi pohnout. Vše musí stihnout do jarního návratu čápů z teplých krajin. "Říká se, že na svatého Řehoře čáp letí přes moře. Proto musíme pospíchat, abychom toto datum stihli a byli připraveni. Pokud se to povede, bude další rarita na miroslavském rybníku. Získáme další ptačí druh, který zde v minulosti nebyl. A pokud je něco pravdy na tom, že děti nosí čáp, mohla by se v Miroslavi zvednout i porodnost," říká vážně i s nadsázkou místostarosta Volf.

Dosavadní snaha radnice v Miroslavi přináší velké úspěchy na poli ochrany přírody. Miroslavský rybník a jeho okolí prošel před čtyřmi lety komplexní revitalizací. V místě najdeme na 50 druhů ohrožených nebo dokonce kriticky ohrožených obojživelníků a ptáků. Podle ornitologů se do místa stěhují další druhy ptactva, které se zde dříve vůbec nevyskytovaly.

autor: hon
Spustit audio