Mimořádná schůze. Absurdní komedie z prostředí Sokola o jednom krojovém plesu bez vína

17. listopad 2023

Co se stane, když na obecní úřad malebné vinařské vesničky někde na prosluněné jižní Moravě přijde anonym, že místní sokolský spolek de facto neexistuje, protože nikdy nebyl oficiálně založen? O tom si poslechněte v premiérové rozhlasové hře Marcela Peterky.

Co bude se zasloužilými sokoly? Jak se k tomu postaví starostka? Vinaři? Mládež? Může se v této situaci konat krojový ples? Co když je autor dopisu udavač a nahlásí ilegální činnost – neexistujícího – spolku Krajskému soudu v Brně? Co teď? Předseda má jasno: Musí se svolat mimořádná schůze!

Hrají: Zdeněk Bureš, Petr Štěpán, Jana Štvrtecká, Michal Bumbálek, Kateřina Mizeráková, Michal Busta, Vojtěch Obdržálek
Napsal: Marcel Peterka
Dramaturgie: Eva Schulzová
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Zvuková spolupráce: Peter Javorka
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 17. 11. 2023
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Produkce: Vendula Záhoříková

To je výchozí situace původní rozhlasové hry, kterou napsal student Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU Marcel Peterka. Hra vznikla jako seminární práce v předmětu Tvorba rozhlasové hry, autor na ní pracoval pod vedením pedagožky a dramaturgyně Evy Schulzové.

natáčení rozhlasové hry Mimořádná schůze

V absurdní komedii se posluchači setkají s výstižně odpozorovanými svéráznými postavami a groteskními situacemi, které přes patrnou nadsázku zůstávají zakotveny v realitě, a můžeme tak na ně snadno narazit v běžném životě, zejména (ale nejen) v malých obcích.

Krojovaný ples bez vína? To nejde!

Hlavním hybatelem děje se stává vinař Zdenál, těšící se ve vsi přirozené autoritě, který slíbil, že na ples dodá víno ze svých bohatých zásob. Když se však doslechne, že ve vsi řádí udavač, rozhořčí ho to natolik, že svůj slib zruší – a to těsně před začátkem plesu. Teď teprve nastává skutečný problém: zatímco právní překážky se sokolové nezalekli, ples bez vína si představit neumějí.

A to se zrovna hodí Jirešovi, který kromě toho, že je předsedou Sokola, zastává ve vesnici hned dvě další důležité funkce – hospodského a radního. Když není víno, nezbývá návštěvníkům plesu nic jiného, než jít k němu na pivo, čímž mu výrazně stoupnou tržby.

Nezvyklá situace odhalí mnohé nesrovnalosti ve fungování nejen Sokola, ale celé vesnice, a charaktery se ukážou v novém světle. Vychází najevo, že odedávna mizí peníze ze vstupného na akce, že celoživotní věrný sokol Bedřich roky nechodí vybírat členské poplatky, protože ho bolí kolena, že nikdo neví, jestli existují nějaké zápisy ze schůzí spolku, že na radnici už nezbyl téměř žádný nábytek ani nádobí, protože to po generace rozkrádají radní i občané, a že se tím hlavně nechce nikdo zabývat.

Stárek plesu Martin a stárka Klára spolu s kamarádem Luďkem se rozhodnou, že to tak nenechají, a vezmou vývoj událostí do svých rukou. Jen aby se vše stihlo vyšetřit do půlnoci, protože potom, jak známo, už stejně nikdo nic neřeší…

autor: Eva Schulzová
Spustit audio