Miluji rozhlas, diváky ale potřebuji, říká herec Josef Dvořák

30. březen 2020

Naproti Luboši Xaverovi Veselému usedl herec, který patří k nejvýraznějším osobnostem českého humoru. Josef Dvořák promluvil o svých moderátorských začátcích, divadelní improvizaci i o prvním setkání se svou ženou Jarmilou.

V začátcích své moderátorské kariéry se Josef Dvořák necítil dobře. „S moderováním jsem neměl žádnou zkušenost a netuším, koho napadlo, že budu uvádět Dva z jednoho města. Celé tři zkoušky jsem intenzivně přesvědčoval režiséra, že mě musí vyměnit. Text jsem se tenkrát naučil nazpaměť. Nicméně na zkouškách se na mě nikdy nedostala řada,“ vypráví herec. „Tyhle pořady mě připravily o kus života,“ pokračuje se smíchem dál Josef Dvořák.

Když Josef Dvořák získal roli v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, měl na svém kontě již mnoho menších i větších rolí ve filmu a televizi. Dění v seriálu ovlivňovali sami diváci rozsvěcením světel v domácnosti. „Seriál byl již celý natočený, když jsme se šli do centrálního dispečinku domluvit, jak budeme rozsvěcení světel měřit. Zjistili jsme ale, že žádný budík, který by ukazoval aktuální spotřebu energie, neexistuje,“ vzpomíná Josef Dvořák. „Jak má děj pokračovat, tak odhadoval sám pan inženýr Rejlek. Kvůli tomu se několik dílů natáčelo na sídlišti a snímala se okna, abychom věděli, kolik domácností rozsvěcí,“ říká zkušený herec.

Na natáčení seriálu se také poznal se svojí osudovou ženou, manželkou Jarmilou. „Ona prošla a já byl zatčený. Od té doby jsem už blbnul jenom pro ni, hrál pouze pro ni a pořád jsem jedním okem pozoroval, jak ona předstírá, že si toho nevšímá,“ vypráví se zaujetím herec.

Josef Dvořák je známý tím, že si na divadelních prknech často upravuje text. „K divadlu jsem se s touto vlastností už dostal. Chtěl jsem pouze vyprávět s takovým zaujetím, aby to ostatní bavilo. A zjistil jsem, že pokud dostanu text, kterému já neporozumím, tak se přesvědčivost nedostaví. A začal jsem si některé věci v textu nahrazovat,“ říká o svých divadelních začátcích Josef Dvořák. „Improvizace není vymýšlení jiných textů. Je to reakce na to, co se v divadle děje,“ tvrdí ale zkušený divadelník.

Pohádka je úžasná věc

Tvář Josefa Dvořáka se objevila v několika pohádkách. Svůj hlas propůjčil maxipsu Fíkovi, králíkům z klobouku nebo Pučmeloudovi ze Včelích medvídků. „V té době se roztrhl pytel s nabídkami na pohádky a především na role vodníků. Vždycky se mi líbilo, jací jsou to mírumilovní a sympatičtí staříci. Všechny hastrmany jsem proto udělal takové. Vlastně každé pohádkové postavě jsem vtisknul kladné lidské vlastnosti,“ říká Josef Dvořák.

Hercem se Josef Dvořák vyučil v Kladivadle v Ústí nad Labem, poté se stal stabilní oporou hereckého souboru Divadla Semafor. „Byla to krásná učednická léta,“ uzavírá své vyprávění Josef Dvořák.

Poslechněte si celý záznam pořadu a zjistěte, zda se Josef Dvořák bojí chyb a jak se kárá, pokud mu nevyjde improvizace.

Spustit audio