Milostě z Bánova

Boží milosti dle receptu paní Vladimíry Hartelové

Včera začala pro katolické věřící postní doba. A ta je specifická právě i v oblasti jídelníčku. Do postní doby, tedy do období před Velikonocemi, patří například pečení specifického pečiva. Asi nejznámější jsou jidáše, mazance či beránci. Ovšem kdysi, a možná pro mnohé i dnes, je to také především období přípravy božích milostí.

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic kyselé husté smetany
  • špetka soli
  • špetka mletého cukru
  • 10 g kvasnic
  • 400 g polohrubé mouky
  • tuk na smažení
  • cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  1. Na vál nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
  2. Do něj rozdrobíme kvasnice, ke kterým přidáme vejce, rum, cukr, kysanou smetanu.
  3. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  4. Vypracujeme vláčné těsto o něco řidší než na nudle.
  5. Dáme ho na desku a nožem nakrájíme na kousky na velikost asi malého vejce.
  6. Bochánky zpracujeme rukou.
  7. Rozvalujeme na co nejtenčí placky.
  8. Rádlem rozkrájíme střed milostí asi na 2 cm široké proužky.
  9. Prsty vezmeme za každý druhý proužek a vkládáme do horkého tuku.
  10. Smažíme po jednom v malém kastrůlku, aby tvary nebyly veliké a rozložené.
  11. Jakmile milost zrůžoví, otočíme ji.
  12. Horké posypeme z obou stran cukrem s vanilkou.