Mikulov zvýší poplatek z pobytu na maximální možnou výši, hoteliéři to kritizují

15. prosinec 2023 08:00

Místní poplatek z pobytu bude v Mikulově od července 2024 padesát korun za osobu a noc. Zvýšení o 15 korun na maximální možnou výši, kterou dovoluje zákon, schválili zastupitelé. Poplatek hradí host a ubytovatel ho má odvádět do městské kasy. Jeho zvýšením by měl Mikulov získat navíc asi 4 miliony korun ročně.

Někteří podnikatelé to ale kritizují. Tvrdí, že město rezignovalo na vymáhání poplatku od těch, kteří ho dobrovolně nehradí, a jeho zdražení tak postihne jen ty poctivé.

„Mikulov vybere od všech ubytovatelů peníze, jako kdyby byla obložnost (ukazatel využití lůžkového fondu v procentech, tedy obsazenost lůžkové kapacity, pozn. red) 15 %, což je úplně směšné. Radnice nechce a neumí vybírat, chce trestat ty, kteří platí,“ tvrdí hoteliér a předseda Svazu cestovního ruchu Mikulov Vít Buchta.

Podle starostky Jitky Sobotkové z hnutí ANO má zvýšení poplatku městu kompenzovat náklady vyvolané turistickým ruchem. „Likvidace odpadu, rozvoj infrastruktury, péče o veřejnou zeleň a služby poskytované návštěvníkům. Proto jsme ke zvýšení poplatku přistoupili a nejsme jediní.“

Poplatek z pobytu v maximální výši 50 korun vybírají například některé městské části Brna, nebo město Valtice.

Spustit audio

Související