Mezi nebem a pacientem. Knížka, která může zachránit život. Zasmějete se, dojmete i něco naučíte

16. listopad 2023

Představíme vám novou knihu o lékaři Marku Dvořákovi s názvem Mezi nebem a pacientem. Marek pracuje u hradecké letecké záchranky a díky sociálním sítím přináší všem zábavnou formou osvětu v oblasti první pomoci. Pod zmíněnou knižní novinkou je spolu s ním podepsaný také respektovaný a zkušený novinář Martin Moravec, který je dnes naším hostem.

Představte nám knížku o Marku Dvořákovi Mezi nebem a pacientem. V Hradci Králové byla v neděli autogramiáda a o podpisy byl prý ohromný zájem.
Ano, v novinách napsali, že to byla fronta jak na banány. Potěšilo nás to, dvě hodiny jsme tam s Markem podepisovali knížky. On má totiž Marek kouzlo, že si s každým popovídá a vyfotí se. Když už někdo takovou frontu vystojí, tak je škoda se mu nevěnovat. Děkujeme všem, kdo přišli.

Otázka musí být vždy jedna, aby to odněkud někam vedlo. Pečlivá příprava na rozhovor je pro mne zásadní. Tou strávím třeba i tři měsíce.
Martin Moravec, novinář

Knížka je napsána formou rozhovorů. Představuji si, že vy jste se ptal a Marek Dvořák odpovídal. Tak to nějak probíhalo?
Přesně tak. Několik měsíců jsme se scházeli a povídali si. Ale já se vždy snažím, aby to nebyl suchý rozhovor, aby si ten dotyčný připadal, že prostě sedíme někde na kávě a jako kamarádi si povídáme. Takovým nenuceným způsobem vždy dostanu z lidí to nejlepší, ty nejlepší historky a zážitky. A tohle je knížka, že se při ní zasmějete, dojmete a také se něco naučíte.

Marek Dvořák a Martin Moravec

Vaše předchozí knižní rozhovory s neurochirurgem Vladimírem Benešem, pilotem Davidem Heclem a vyšetřovatelem Josefem Marešem se staly bestsellery. Tedy je to asi forma, který vás moc baví.
Strašně mě to baví. Od dětství mě bavilo ptát se, vyzvídat. Doma i u kamarádů jsem tím byl otravný, protože mi nikdy nestačila jedna odpověď a doptával jsem se, co, proč a jak. A tohle je pro knížku ideální. Možná i ti respondenti mne občas proklínají, protože si říkají, vždyť už jsem všechno řekl. Ale jestli jsem se něco naučil, tak genialita je skrytá v detailech.

Čtěte také

Jakým způsobem se ptáte? Dáváte konkrétní otázky, nebo se spíš ptáte napřed všeobecně?
Snažím se dávat otázky co nejkonkrétnější, protože pak je konkrétní i odpověď. Nemám rád otázky, které třeba začínají slovy, jak jste se cítil, když... Protože to pak svádí k rozvleklým odpovědím. Otázka musí být za prvé vždy jedna. Protože někdy vidíte, že novinář dává tři otázky najednou a pak si ten respondent logicky vybere jen jednu z nich. Takže jedna jasná otázka, aby to odněkud někam vedlo. A příprava na rozhovor je pro mě také docela zásadní. Pečlivou přípravou strávím třeba i tři měsíce. A během rozhovoru mne pak samozřejmě také napadají i doplňující otázky, ale tu přípravu mám poměrně pečlivou. Na každé sezení, třeba 50 otázek.

Marek Dvořák, to je prostě gejzír energie. I když jsem měl špatnou náladu, tak mě Marek okamžitě nakazil a hned jsem měl hezčí den.
Martin Moravec, novinář

Nicméně i jednoduché, taková laické otázky, asi také dáváte rád.
Moc rád. Protože díky nim se toho člověk hodně dozví. Zmínil jste pilota Davida Hecla, a já si třeba vzpomínám na otázku, když jsem se ho zeptal, k čemu jsou na letadle stěrače. Což je věc, při které by si možná spousta lidí řekla, že na takovou blbost se ptát nebudou. Ale já mám zkušenost, že přesně z těchto v uvozovkách blbostí vznikají ty nejlepší odpovědi, které si pak člověk zapamatuje.

Čtěte také

Proč jste si pro své knihy vybral právě ony už zmíněné osobnosti? To znamená neurochirurg, pilot, kriminalista, teď lékař u letecké záchranky.
Dobrá otázka. Ta první kniha vznikla cíleně, byl to takový odpustek za to, že jsem se sám nestal doktorem. Aby z toho rodiče neměli těžkou hlavu. Tak jsem aspoň s doktorem napsal knížku. Tedy Vladimíra Beneše jsem si cíleně vybral. A pak ti další mi přišli do cesty vlastně náhodou. Nepřemýšlel jsem, že by měla vzniknout nějaká série knižních rozhovorů, ale každá z těch knih má svůj vlastní příběh. Každá vznikla tak trochu náhodou, některé lidi jsem dopředu ani neznal.

Vy ty osobnosti tedy oslovujete. Jak reagovali na nabídku knižního rozhovoru? Cukal se někdo?
Musím říct, že jediný, kdo se trochu rozmýšlel, byl Josef Mareš. Ale tam je to trochu dáno povahou jeho povolání. Protože když vyšetřujete vraždy, tak ne každému hned uvěříte. Zatímco Vladimír Beneš mi řekl ano asi během půl minuty a David Hecl také. Marek Dvořák asi po půlhodině, ale pan Mareš si vzal pár dní na rozmyšlenou. Trochu jsem tušil, že kývne, ale přeci jen jsme se neznali, tak si mě asi potřeboval trochu prověřit.

Jestli jsem se něco naučil, tak genialita je skrytá v detailech. Nikdy mi nestačila jedna odpověď, vždy jsem se doptával, co, proč a jak.
Martin Moravec, novinář

Lékař hradecké letecké záchranky Marek Dvořák je velmi aktivní i na sociálních sítích, kde šíří zábavnou formou osvětu v oblasti první pomoci. Jak se vám s ním spolupracovalo?
Skvěle. Byl to opravdu gejzír energie. I když jsem měl třeba špatnou náladu, tak mě Marek okamžitě nakazil a hned jsem měl hezčí den. Takže se mi s ním spolupracovalo výborně. Je to skvělý vypravěč, ale nemůžu ho jen pořád chválit, kdyby to náhodou slyšel.

Čtěte také

Co se v knížce všechno dozvíme a dočteme?
Byl to pro mě neskutečný koktejl emocí. Jednu chvíli jsem se smál, za chvilku mi ukápla slzička, když mi vyprávěl o některých případech, které jsou opravdu kruté. Ovšem někdy to tak bývá, že právě ty kruté případy pak nejlépe slouží jako osvěta. A také jsem se spoustu věcí z první pomoci naučil. Myslím, že to je knížka, kterou by mohl mít doma. Nejen proto, že ho pobaví a potěší, ale také poučí. Je to knížka, která, nechci to přehánět, ale opravdu může zachránit život.

Jste úspěšný novinář a moderátor, kdy vás napadlo, že se pustíte i do psaní?
Já chtěl vždy napsat knížku. Psaní bylo u mě na prvním místě, i když jednu chvíli to ve škole vypadalo, že převládne fyzika a matematika, když jsem objížděl fyzikální a matematické olympiády. Ale k psaní jsem tíhnul a prostě jsem chtěl mít v ruce něco, o čem bych si řekl, ano, to je moje. A proto jsem se vrhl do psaní knížek.

Je škoda nepokračovat, když se série rozhovorů hezky rozjela a dělá lidem radost. A po čtyřech mužích by asi měla následovat žena.
Martin Moravec, novinář

Užíváte si pocit, když procházíte knihkupectvím a tam jsou vaše knihy vystavené?
Mám to moc rád, ale není to tak, že bych se tím nějak chlubil. Dokonce, nevím, jestli to vůbec můžu říct, ale když jdu do knihkupectví a tam vidím, že nějaká knížka třeba leží nebo spadla, tak se rozhlédnu, jestli se nikdo nedívá, a narovnám ji. Aby byla zase hezky vidět, aby si jí čtenáři všimli.

Čtěte také

Teď mě napadlo, kdybyste si mohl vybrat, být na den neurochirurgem, pilotem, kriminalistou nebo lékařem u letecké záchranky. Co by to bylo?
Mám obrovský respekt ke všem těm čtyřem pánům, se kterými jsem ty knížky psal. A vlastně si vůbec nedovedu představit, že bych dělal povolání kteréhokoliv z nich. Ale asi bych si vybral pilota, protože bych chtěl, aby mi lidi zatleskali. Doktorům se netleská, vyšetřovatelům vražd se také netleská, ovšem pilotům se přeci jen občas zatleská. A mimochodem je velký mýtus, že to ti piloti nemají rádi, nebo že to je trapné. Oni to mají docela rádi.

Povíte nám, na čem teď pracujete? Už je na obzoru nějaký další nápad a knižní počin?
Mám v hlavě jeden román, který bych chtěl napsat. Ale zase na druhou stranu si říkám, že je škoda nepokračovat, když se série těch rozhovorů tak hezky rozjela a lidem dělá radost. Lidé se mne ptají, co bude příště, takže jsem pod společenským tlakem, a čtyřech mužích by to asi měla být žena. Takže se rozhlížím, ale ještě to vymyšlené nemám. Nemůžu úplně slíbit, že zase příští rok na vánoční trh bude další knížka, ale udělám pro to maximum.

Zkušený novinář Martin Moravec, autor oblíbených knižních rozhovorů

Naším hostem byl Martin Moravec, novinář, moderátor, ale také autor nové knihy o lékaři hradecké letecké záchranky Marku Dvořákovi s názvem Mezi nebem a pacientem. Přejeme jí, ať se stane také bestsellerem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související