Městu Litovel hrozí výrazný úbytek obyvatel. Deset z jedenácti místních částí zvažuje osamostatnění

19. říjen 2019

Chátrající sokolovna ve Vísce, unčovická kaplička s děravou střechou. Obyvatelé většiny okrajových částí Litovle tvrdí, že je radnice zanedbává. Respektive, že do nich posílá málo peněz na investice. Výhrady lidé mají taky ke způsobu, jakým zástupci samosprávy komunikují s osadními výbory. A volají po odtržení od města. Starosta kvůli tomu tento týden svolal mimořádné jednání zastupitelstva. My jsme na něj vypravili s mikrofonem.

Na posledním litovelském zasedání zastupitelstva byla zasedací místnost zaplněná do posledního místa. Kromě představitelů města nechyběl nikdo ze zástupců osadních výborů jednotlivých místních částí. Netajili se svou dlouhodobou nespokojeností, která by mohla vyústit až v osamostatnění.

„Samozřejmě chceme situaci řešit. Nebyli jsme informovaní. Chtěli jsme mít přehled. Stávalo se, že nám prodávali pozemky bez našeho vědomí a souhlasu,“ popisuje Aleš Hubáček, předseda osadního výboru Myslechovic. O samostatnosti uvažuje 10 z 11 litovelských místních části. Město by tím přišlo o zhruba třetinu obyvatel.

„Pro tento zásadní krok jsme si zjistili předem, co potřebujeme. Informace máme od jiných obcí, které se osamostatňovaly a kde nám to vřele doporučili, doplňuje Hubáček.

„Já se na jedné straně těm obcím nedivím, na druhé straně si musíme uvědomit, že město Litovel má nejvíc investičních nákladů, protože tady máme polikliniku, školy atd. Je jasné, že většina peněz se točí do toho hlavního zdroje,“ oponuje litovelský nezávislý starosta Viktor Kohout.

Po zhruba tří hodinovém společném jednání se zastupitelé s výbory domluvili na vzniku pracovní skupiny. Ta bude analyzovat příjmy a výdaje místních částí za posledních 10 let. Jejím dalším úkolem bude navrhnout model financování i správy.

„Domluvili jsme se tak, že připravíme materiál do zastupitelstva, který by měl ukázat možnost financování, novou formu komunikace. Vyloženě nová pravidla,“ říká starosta s tím, že klíčové bude listopadové zastupitelstvo. To rozhodne, jestli s návrhem změn souhlasí. Pokud ne, osadní výbory plánují podnikat další kroky k osamostatnění.

autor: bas
Spustit audio