Členové přerovského Sokola trénují na krajský slet. Připravují se i seniorky, nejstarší má 94 let

23. duben 2024 09:44

Přerovští sokolové mají napilno. Trénují na krajský sokolský slet, který se uskuteční v polovině června právě v Přerově. Na akci se připravují sportovci napříč generacemi včetně těch, kterým je přes devadesát let.

Skupinu seniorek a tzv. věrnou gardu v Přerově vede Hana Kratochvílová. „Časově je to náročné. Scházíme se zatím jednou týdně, protože to víckrát nevyjde. Holky jsou velice šikovné, zvládneme to,“ říká s odhodláním Kratochvílová, zatímco v pozadí hraje písnička Být stále mlád v podání Karla Gotta. „To nám lichotí,“ usmívá se Zdenka Kolouchová, vůbec nejstarší cvičenka.

Do Sokola začala chodit ve svých čtyřech letech, teď je jí o devadesát více. „Vůbec necítím rozdíl,“ rozesměje se. „Já jsem tělocvikářka, vždyť tady mám plno žákyň. Letos je to ale poprvé, co nejedu do Prahy. Praskla mi achilovka, bude to už pomalu dva roky, takže já budu cvičit už jen v Přerově. Snad to nohy vydrží,“ dodává.

V Přerově na slet aktuálně nacvičuje na tři stovky sportovců, tělocvična je tak permanentně obsazená. „Každý den od září je tady nějaký nácvik. Cvičíme i na jevišti, když jsme malá skupinka, cvičíme i v předsálí. Někdy musíte udělat ‚secvičnou‘ i o víkendu. Je to teď takový boj o místa,“ říká Zora Veruzábová, náčelnice župy středomoravské Kratochvilovy. 

Krajský sokolský slet se v Přerově historicky koná už popáté. „Jsou tu na to podmínky. Já jsem dokonce špionážní činností zjistila, že fotbalový stadion, na kterém krajský slet bude, není vůbec stavěný jako fotbalový stadion, ale jako spartakiádní stadion,“ těší se na 15. červen náčelnice přerovských Sokolů Zora Veruzábová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio