Máte bazén a chystáte se na dovolenou? Abyste po návratu nenašli páchnoucí vodu, zkontrolujte filtraci

22. červenec 2023

Každý rok u nás přibývá bazénů, ať už nadzemních nebo velkých zapuštěných. Můžeme si tak v létě užít koupání, aniž bychom museli někam na koupaliště plná lidí a platit. Jak bazén ošetřit, když jedeme na dovolenou, abychom po návratu nenašli vodu zelenou? 

„Před odjezdem na dovolenou zkontrolujte a upravte vodu v bazénu,“ radí bazénový technik Martin Zikula. „Srovnejte pH vody na 6,8–7,4 a zajistěte dostatečné množství chloru ve vodě. U dražších zařízení zajistěte dostatečnou intenzitu elektrolýzy soli. Ve filtraci vyperte a zkontrolujte písek. Pokud nemá ostré hrany, vyměňte za nový. Zkontrolujte také všechny spoje, kterými protéká voda. Musí být suché, nesmí kapat, případně vyměňte těsnění.“

Bez filtrace to nepůjde

Během horkých letních dnů má teplota vody už přes 25 stupňů, a proto je důležité ji ve vaší nepřítomnosti filtrovat minimálně 8 hodin denně. Proto se vyplatí mít časovač, díky kterému zapínání a vypínání filtrace nastavíme. U zlevněného nočního tarifu můžeme za elektřinu i ušetřit. Důležité je, aby filtrace běžela minimálně 2 hodiny vcelku v jednom cyklu.

Správně dimenzovaná filtrace by měla celý obsah bazénu přefiltrovat za 3–4 hodiny. V době nepřítomnosti proto pro jistotu dávejte dvojnásobný čas. Pokud máte střechu nebo plachtu, bazén před odjezdem přikryjte. Nebudou do něj zbytečně padat nečistoty.

zahradní bazén, ilustrační foto

Může se ale stát, že se filtrace a její časování během dovolené rozbijí. „To je ta nejhorší varianta, které se obává každý majitel bazénu před odjezdem na dovolenou. Musíme zjistit příčinu. Zda filtrace běžela, pokud ne, proč a najít závadu. Pak to jde, použijeme chemii, kterou filtrace ve vodě rozmíchá a případné bakterie a řasy zlikviduje,“ radí technik.

Mnohdy stačí upravit pH vody na 6,8–7,4, po rozmíchání přidat chlorové přípravky – např. známý Chlor šok. Filtrace by opět měla běžet minimálně 8 hodin denně – třeba ve dvou dlouhých čtyřhodinových cyklech.

Důležité je také minimálně jednou denně proprat a propláchnout písek filtrace, do které se nečistoty usazují. Podle kvality a teploty vody se tak můžete zeleného zabarvení zbavit během dvou až tří dnů.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio