Masová roláda s bylinkami
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
- 1 kg krůtích prsou nebo telecího masa z kýty
- 70 g másla
- hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka …)
- 3 mladé karotky
- 1 kedluben
- 1 menší pórek
- mletý bílý pepř
- sůl
- 2 dl bílého vína
- vývar na podlévání
Na zahuštění:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Na potření:
trochu rozpuštěného másla
Postup:
Omyté, odblaněné a osušené maso rozřízneme na plát, lehce ho naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky tuhého másla (cca 2/3 uvedeného množství) a posypeme najemno nakrájenými bylinkami. Maso pevně svineme a provázkem spirálovitě ovineme tak, aby roláda držela pěkný tvar.
V nádobě rozpálíme zbytek másla a opečeme na něm připravenou roládu. Při opékání obracíme, abychom docílili krásného zlatavého zabarvení celého povrchu masa. Potom přidáme očištěnou a na drobné kostičky nakrájenou zeleninu, podlijeme vínem a malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme cca 40 - 50 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Téměř měkké maso přendáme do pekáče, potřeme ho rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě ho krátce zapečeme při 200°C. Maso tím získá krásnou zlatavou barvu. Mezitím utřeme máslo s moukou a touto směsí zahustíme zeleninu a šťávu, ve které jsme maso dusili. Krátce povaříme.
Upečenou roládu vyjmeme z trouby, odstraníme provázek a po krátkém prochladnutí maso nakrájíme na plátky. Servírujeme na teplé talíře, polijeme šťávou se zeleninou a ozdobíme snítkou bylinek.
Jako přílohu doporučujeme dušenou rýži, vařenou pohanku nebo brambory v různých úpravách.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka