Masová roláda s bylinkami

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 1 kg krůtích prsou nebo telecího masa z kýty
  • 70 g másla
  • hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka …)
  • 3 mladé karotky
  • 1 kedluben
  • 1 menší pórek
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 2 dl bílého vína
  • vývar na podlévání

Na zahuštění:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Na potření:

trochu rozpuštěného másla

Postup:

Omyté, odblaněné a osušené maso rozřízneme na plát, lehce ho naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky tuhého másla (cca 2/3 uvedeného množství) a posypeme najemno nakrájenými bylinkami. Maso pevně svineme a provázkem spirálovitě ovineme tak, aby roláda držela pěkný tvar.

V nádobě rozpálíme zbytek másla a opečeme na něm připravenou roládu. Při opékání obracíme, abychom docílili krásného zlatavého zabarvení celého povrchu masa. Potom přidáme očištěnou a na drobné kostičky nakrájenou zeleninu, podlijeme vínem a malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme cca 40 - 50 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.

Téměř měkké maso přendáme do pekáče, potřeme ho rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě ho krátce zapečeme při 200°C. Maso tím získá krásnou zlatavou barvu. Mezitím utřeme máslo s moukou a touto směsí zahustíme zeleninu a šťávu, ve které jsme maso dusili. Krátce povaříme.

Upečenou roládu vyjmeme z trouby, odstraníme provázek a po krátkém prochladnutí maso nakrájíme na plátky. Servírujeme na teplé talíře, polijeme šťávou se zeleninou a ozdobíme snítkou bylinek.

Jako přílohu doporučujeme dušenou rýži, vařenou pohanku nebo brambory v různých úpravách.