Mariusz Szczygieł píše o tom, čeho si všímá. A v nové knize Fakta musí zatančit se vyznává z lásky k reportáži

26. leden 2024

V magazínu Zelný rynk otevíráme novou knihu, kterou v českém překladu Martina Veselky vydalo nakladatelství Dokořán. Jejím autorem je polský reportér Mariusz Szczygieł a jmenuje se Fakta musí zatančit.

Polská škola literární reportáže je legendární. A jak napsal na iLiteratuře Jan Lukavec: „I když už má polská literatura pět nositelů Nobelovy ceny, v současnosti se u nás nejvíce vydávají – kromě knih Olgy Tokarczukové – literární reportáže.“

Čtěte také

Mariusz Szczygieł, narozený roku 1966 v polské Złotoryji, je významným představitelem tohoto žánru. Bestsellerem se stal jeho Gottland – kniha, v níž se pokouší pochopit českou národní povahu. Vypráví zde mimo jiné o osudu rodiny Baťů. Také v další Szczygiełově knize Není je řada českých motivů a příběhů.

Novinka Fakta musí zatančit je esejem pojednávajícím o reportáži. Má subjektivní, vyznavačský, ale i analytický charakter. Vypráví o tom, jak se autor od dětského věku snažil psát o tom, čeho si všímal – a jak dospěl ke své zásadě: nikdy nepsat o lidech ve zlém.

Spustit audio

Související