Margotková bábovka
Na svět přišla těsně po druhé světové válce. Tehdy ovšem chutnala malinko jinak, než dnes. Zákazníkům se nabízela v zeleném obalu. Na současnou modrou barvu přešla až v roce 1980.
Navzájem se před ní dnes varují řidiči. Ihned poté, co si ji totiž vychutnáte, prý neprojdete policejní kontrolou na alkohol s čistým štítem. Ale pozor za pár chvil je to v pořádku. A tak si ji rozhodně můžete dopřávat i na cestách za volantem. Mnozí už asi ví, že řeč je o Margotce. Z té totiž dnes vaříme v našich apetýtových receptech. Přesněji řečeno, pečeme. Za recept děkujeme paní Evě z Brna.
Budete potřebovat:
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky moučkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku teplé vody
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 1 Margot tyčinka
- 100g strouhanky na vysypání formy
- trošku sádla nebo oleje na vymaštění formy
Postup:
- Nejprve si nastrouháme tyčinku Margot, kterou necháme odloženou.
- Poté vymastíme sádlem nebo olejem bábovkou formu, kterou vysypeme strouhankou.
- Následně oddělíme bílky od žloutků, z bílků si vyšleháme sníh, který si odložíme bokem.
- Vyšleháme žloutky s cukrem, aby bylo těsto nadýchané.
- Jakmile máme žloutky vyšlehané, přidáme polohrubou mouku, teplou vodu, olej a prášek do pečiva.
- Do této hmoty pomalu vmícháme rozšlehaný sníh a nakonec nastrouhanou Margotku.
- Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 220 °C.
- Jakmile se bábovka nafoukne, ztlumíme troubu na 180 °C.
- Pečeme 45 minut.
- Po odlepování krajů od formy, píchneme do bábovky špejlí a poté špejli vytáhneme. Pokud se na ni nenalepuje těsto znamená to, že je již bábovka upečená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.