Manipulace s údaji o hotelu Morava v Otrokovicích. Soud v kauze nelegálního čerpání evropských dotací dal dva peněžité tresty

12. listopad 2018 11:23

Krajský soud ve Zlíně dnes uložil v kauze nelegálního čerpání evropských dotací pouze dva peněžité tresty.

Obžalobě čelilo šest lidí, z toho tři někdejší pracovníci Regionálního operačního programu Střední Morava a tři jednatelé ubytovacích firem, kteří o dotace žádali.

Někdejší vedoucí odboru kontroly a plateb Regionálního operačního programu Karel Holoubek ze Zlína dostal peněžitý trest sto tisíc korun, podnikatel Jaroslav Šesták pak dvojnásobný.

Podle soudu manipulovali s monitorovací zprávou týkající se Hotelu Morava v Otrokovicích, k jehož vzniku přispěla téměř pětimilionová dotace, připomněl předseda senátu Radomír Koudela.

"Jakékoliv zkreslení v případě dotačního programu je trestný čin. Holoubek to popírá, monitorovací zprávy jsou ale jednoznačné. Spáchání tohoto trestného činu je plně prokázáno, jak to žádá judikatura," uvedl v odůvodnění rozsudku Koudela. V případě dalších trestných činů soud rozhodl o zproštění kvůli nedostatku důkazů, případně usoudil, že k jejich spáchání vůbec nedošlo.

Způsobená škoda dosáhla podle původního znění obžaloby desítek milionů korun. Rozsudek není pravomocný.

Podle spisu využíval Holoubek s kolegy znalostí a informací nabytých při práci a v rozporu s pravidly EU pomáhal za peníze získat a vyčerpat žadatelům dotace na výstavbu ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji.

Obžalovaní byli stíháni za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Prostřednictvím ROP Střední Morava proudily dotace z EU do Olomouckého a Zlínského kraje. Jednatelé ubytovacích zařízení podle obžaloby nelegálně žádali o dotace na pět projektů za více než 82 milionů korun. Podařilo se jim získat zhruba 50 milionů korun, jeden z projektů podporu nezískal. Kriminalisté zjistili, že nezákonné získávání dotací trvalo od roku 2008 do roku 2015.

autor: pes
Spustit audio

Související