Malinám se letos daří. Správně vybraná odrůda plodí až do zámrazu

5. září 2024

Letošní úroda jablek je v ovocnářské oblasti v okolí Svinčan na Chrudimsku velmi slabá. Jarní mrazíky udělaly své. Místní zahradník a předseda tamního Českého zahrádkářského svazu Ladislav Kubelka doporučuje zahrádkářům pěstovat spíše drobnější ovoce.

Drobné ovoce je jednodušší na pěstování, také samozřejmě skladnější, tedy vhodné na malou zahrádku. Kvete později a je méně náchylné k mrazíkům. Letos se výborně daří ostružinám, rybízu i malinám.

Maliny potřebují propustnou zem

Malinám se letos velmi dařilo. V Zahradnictví Kubelka ve Svinčanech sklízejí teď plné misky každý den. „Ty stále plodící jsou nejlepší. Plodí začátkem léta a pak znovu od konce srpna až do zámrazu,“ doporučuje zahradník Kubelka.

Podle něj jsou maliny velmi jednoduché na pěstování. Říká o nich, že je to v podstatě plevel. Nicméně potřebují propustnou půdu. „Komu nerostou, má je v těžké jílovité půdě, ke kořenům pak nejde vzduch a rostliny neplodí. V takovém případě je potřeba zeminu prokypřit, přidat rašelinu a písek, aby se voda mohla odvést rychle od kořenů a ty měly vzdušnou zem,“ vysvětluje zahradník.

Ladislav Kubelka, předseda ZO Českého zahrádkářského svazu Svinčany, s úrodou malin

Moderní odrůda z Polska

Stále plodící odrůda Delniwa je současnou moderní odrůdou původem z Polska. Podle zahradníka Kubelky má ještě lepší vlastnosti než známá a hodně oblíbená odrůda Polka.

„Máme teď ohromné množství malin s velkými plody. Tyhle maliny mají krásnou červenou barvu a svou barevnost neztrácejí ani při skladování,“ pochvaluje si zahradník, který ve Svinčanech propaguje se svými mladými kolegy z Českého zahrádkářského svazu zdravý životní styl.

Můžete se přesvědčit na Festivalu zdravého životního stylu, který zahrádkáři ve Svinčanech pořádají 21. září. Je to poprvé v tomto duchu. Připravili řadu zajímavých přednášek o zdraví prospěšných plodinách a chybět nebudou ani jejich výpěstky.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio