Malenovický hrad dostane další miliony. Měnit se budou poškozená okna, šindele i osvětlení

Hrad byl kvůli opravám zavřený od podzimu 2016 do letošního června.

Zlínský kraj dá sedm milionů korun na pokračující opravy hradu ve Zlíně-Malenovicích. Řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"V rámci schváleného investičního záměru bude v předhradí provedena kompletní výměna šindelové krytiny a spojovacího mostu, oprava komínu a renovace schodiště. Na hradě samotném budou opravena a vyměněna poškozená okna a vyměněno osvětlení v celkem šesti místnostech," uvedl Čunek.

V příštím roce se bude projekt připravovat, stavební práce jsou naplánované od dubna do prosince roku 2020.

Hrad založil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jindřich, mladší bratr Karla IV, po roce 1360. V dalších staletích byly na hradě provedeny gotické a renesanční přestavby. Současnou podobu Malenovice získaly barokními úpravami za majitelů Liechtensteinů-Kastelkornů.

Hrad byl kvůli opravám zavřený již od podzimu 2016 do letošního června. Objekt spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je krajskou příspěvkovou organizací.

Při předchozí rekonstrukci se řešila narušená statika hradu, příčné i podélné zpevnění objektu ocelovými lany, odvodnění nádvoří i oprava fasády. Zlínský kraj dal muzeu na opravu hradu 21 milionů.

Související