Lyžařský svah ve Zlíně si postavili místní nadšenci a jezdilo se tam i v létě na takzvaných kartáčích. Pamatujete?

10. leden 2022 19:37

Lyžařský svah v centru Zlína si lyžaři v 70. letech minulého století vybudovali sami. Jeden ze spoluzakladatelů byl i Josef Šperka. Zlínský lyžařský svah dodnes nese jeho jméno.

Vznik lyžařského svahu ve Zlíně

Lyžařský svah ve Zlíně vznikl v době, kdy se lyžařství rozvíjelo, a v rámci zlínských lyžařských klubů neměli fandové tohoto sportu zázemí. Město tehdy sportovcům nabídlo peníze a ti se rozhodli je vložit do vybudování lyžařského svahu na místě, kde bývalo letní kino.

Lyžaři se rozhodli postavit si celý svah svépomocí a vybudovali ho opravdu vlastními silami. Každý dělal to, co uměl. Jeden ze spoluzakladatelů stavby Josef Šperka, po kterém se svah také jmenuje, tehdy například pracoval ve zlínkém Svitu jako konstruktér. Právě jemu se ze zvratkových vleků podařilo udělat vleky s pevným uchycením. Jeho syn pak byl léta správcem areálu.

Svah byl budovaný jako celoroční a v létě se tam jezdilo na takzvaných kartáčích. Pro vybavení lyžařů to tehdy znamenalo, že si sportovci museli lyže nahoře mazat olejem, aby se ji lépe jelo. Na tuto éru vzpomíná vnuk spoluzakladatele Robert Šperka a Českému rozhlasu Zlín poskytl i dobové fotografie.

Svah za éry Olgy Charvátové-Křížové

V 90. letech začala zlínský svah provozovat lyžařka Olga Charvátová-Křížová. Společně s manželem zachovali lyžování v létě a pustili se i do umělého zasněžování svahu, které nebylo tehdy ve městech běžné. "Do vody jsme přidávali bakterie, aby se srážela do sněhu," říká lyžařka Olga Charvátová-Křížová. Na letní lyžování na takzvaných kartáčích vzpomíná s tím, že se na nich muselo umět padat, člověk si musel dávat pozor na ruce a musel počítat s tím, že bude špinavý.

Současnost zlínského lyžařského svahu

Čtěte také

Od roku 2009 omezovaly provoz na lyžařském svahu spory mezi majitelem svahu Michalem Cepkem a sportovními kluby. V roce 2020 ho koupila skupina Synot, v roce 2021 byl areál zrekonstruován a provoz byl znovu spuštěn. Jak prozradil jeden ze současných provozovatelů Robin Elšík, mezi plány společnosti patří například koupě výrobníků sněhu, které by vyráběly sníh v teplotách do plus 10 stupňů Celsia. V letním období je pak záměr využít areál pro jiné sportovní aktivity nebo koncerty.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související