Lomnické suchary

Lomnické suchary byly původně připravovány z kynutého těsta. Zde uvedená receptura je snadnější a rychlejší, ale plně tu původní nahradí.

Při obalování lomnických sucharů můžeme do cukru přidat mleté mandle nebo oříšky. Výborné jsou všechny varianty. Je to tak trochu nostalgie, ale ke kávě přijdou tyto suchary určitě vhod.

Suroviny na 40 sucharů:

7 vaječných bílků

180 g polohrubé mouky

180 g jemného krystalového cukru

70 g rozpuštěného másla

moučkový a vanilkový cukr na obalení

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Do tuhého sněhu z bílků postupně zašleháme cukr a vmícháme mouku. Nakonec přidáme vlahé rozpuštěné máslo. Opatrně promícháme a těsto vlijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet.

Ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Prochladlý moučník vyklopíme.

Druhý den ho nakrájíme na 1 cm silné plátky, položíme je na plech vyložený pečicím papírem a při cca 130 °C pečeme, nebo sušíme, až jsou plátky zlatavé.

Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s cukrem vanilkovým.

Druhý den uložíme do krabice a skladujeme v suchu.

 

Celková doba přípravy těchto sucharů trvá 2–3 hodiny

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň