Linecký koláč s jablky
V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.
Použít ji můžeme při pečení, do svařáků nebo dokonce i do ranní kávy. Výborně totiž působí na naše zažívání, posiluje imunitu, pomáhá při chřipce i angíně, a nebo také při hubnutí.
Co potřebujete?
- 600 g celozrnné pšeničné mouky
- 750 g nízkotučného tvarohu
- 200 g kokosového oleje
- 90 g medu
- 20 ml citronové šťávy
- 4 větší jablka
- 3 celá vejce a 3 žloutky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 prášek do pečiva
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Olej, mouku, vanilkový extrakt, 70 g medu, 3 celá vejce a také prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto.
- Z těsta odebereme asi ¾ a vyložíme jimi plech nebo dortovou formu.
- Poté si vyšleháme tvaroh, žloutky, citronovou šťávu a zbytek medu.
- Touto tvarohovou náplní pak potřeme těsto připravené ve formě.
- Následně nastrouháme jablka, která promícháme se skořicí, a poté je rozetřeme na tvarohovou vrstvu.
- Nakonec vyválíme zbylé těsto a nakrájíme ho na proužky. Z nich pak na koláči vytvoříme mřížku.
- Pečeme asi 45 až 50 minut.
Související
-
Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu
Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.
-
Rozinková srdíčka
Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.
-
Hrnkový sypaný koláč s tvarohem
V pondělním Apetýtu pro vás máme něco sladkého. Pokud vám občas doma chybí nějaká ta dobrota k odpolední kávě, je tenhle recept pro vás tím pravým.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.