Lidé mohou přispět na opravy staticky narušené budovy školy v Prušánkách. Obec nemá dostatek financí

7. září 2023 11:00

Vedení Prušánek na Hodonínsku vyhlásilo veřejnou sbírku na opravu tamní základní školy. Kvůli nestabilnímu podloží se totiž ve stěnách budovy objevují praskliny.

Rekonstrukce a pořízení provizorních prostor pro výuku bude stát zhruba 70 milionů korun. Obec kvůli tomu usiluje i o dotace. Pokud peníze nesežene, bude si muset vzít úvěr. Zároveň obec doufá, že kromě jednotlivců na transparentní účet přispějí i větší podniky a na problém se podaří upozornit. Ve škole se momentálně stále učí zhruba 250 dětí.

Příští rok by dělníci měli zbourat současnou tělocvičnu a postavit základy pro novou. Na nich by měly dočasně stát provizorní kontejnerové buňky, ve kterých se děti budou učit od příštího podzimu. O hodiny tělocviku ale nepřijdou, mohly by na ně docházet do místního kulturního domu nebo využívat venkovní areál školy.

Jak konkrétně budou stavební úpravy školy vypadat, popisuje starosta Prušánek Zbyněk Němeček (Piráti): „Ty opravy by měly spočívat zejména v pilotáži základů a následně ve statickém zajištění celé budovy různými technologiemi. Ve chvíli, kdy se toto podaří, tak se pustíme do rekonstrukce interiérů, které jsou těmi trhlinami poškozené.“

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související