Lidé bez domova můžou mrazivé noci strávit v noclehárnách. Jak funguje ta ve Dvoře Králové?

7. únor 2018 10:55

Noci jsou v tomto týdnu jedny z nejmrazivějších v letošní zimě. Aby je přečkali i lidé bez střechy nad hlavou, fungují v několika městech Královéhradeckého kraje noclehárny. Jedna je i ve Dvoře Králové nad Labem. Pro koho přesně nabízí služby? A jak v ní přespávání funguje? 

Teploměr v tuto chvíli ukazuje mínus 7 stupňů Celsia. Je půl sedmé ráno a klienti noclehárny ve Dvoře Králové nad Labem budou za chvíli odcházet.

„Dnes jsme tu měli 6 nocležníků. Celková kapacita noclehárny je 7 osob. Takže se dá říci, že byla téměř naplněna," říká Stanislav Lupač, vedoucí noclehárny ve Dvoře Králové nad Labem.

A doplňuje: „Klienti se většinou budí kolem šesté hodiny ranní a odchází před sedmou hodinou. Jsou tady již od večera, od šesté hodiny večerní. Takže mají dostatečný prostor k tomu, aby si provedli ty své základní věci, jako je hygiena, odpočinek. A připravili se na ten další den, který musí strávit v tom mrazivém počasí."

Klienti královédvorské noclehárny musí dodržovat několik základních pravidel. Nesmí například kouřit ani pít alkohol

V kuchyňce se mohou klienti ještě před odchodem posilnit, dát si snídani.

„Určitě. Mají tady prostor připravit si jídlo. Na stole je připravený čaj," říká Stanislav Lupač.

Jaké jsou podnínky v noclehárně? Co musí člověk splnit, aby tady mohl přespat?

„Musí to být člověk starší 18 let, musí mít trvalé bydliště ve Dvoře Králové nad Labem nebo v okolních spádových obcích. Musí to být člověk bez domova a musí to být člověk, který je schopen sebeobslužnosti. Zaplatí poplatek 20 korun za nocleh a to je vše," vysvětluje Stanislav Lupač.

Klienti královédvorské noclehárny musí dodržovat několik základních pravidel. Nesmí například kouřit ani pít alkohol

Jak se tady klientům líbí? Odpovídá pan Josef: „Já jsem spokojený. Chodím sem pravidelně. Nějdřív nám dají stravu, vykoupeme se, převlékneme si postel, abychom byli v čistém. Můžeme se koukat na televizi. Ale hlavně je tady teplo. Je to lepší než venku."

Zdejší noclehárna není v provozu pouze přes zimu, ale od loňského roku funguje celoročně.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související