Lichtenštejnové mají v Břeclavi svůj dům

20. květen 2009

Budova bývalého břeclavského muzea a někdejší židovské školy nově slouží jako "Lichtenštejnský dům", tedy expozice představující tento slavný šlechtický rod. Ten se velmi výrazně zasloužil o rozvoj celé regionu, vybudoval Lednicko-valtický areál.

"Prostory domu vedle místní synagogy ale nejsou jen výletem do historie," upřesňuje Lenka Bartošová z břeclavské radnice. "Další součástí domu je také vinotéka s lichtenštejnskými knížecími víny, výstavní a prodejní galerie fotografií Lednicko-valtického areálu a v neposlední řadě informační centrum." To nabízí vedle obvyklých služeb také půjčování a servis jízdních kol.

Lichtenštejnský dům si mohou obyvatelé města i turisté prohlédnout zdarma. "Bude to tak nejméně celý měsíc, potom zvážíme, jestli je právě toto optimální přístup," uvedl místostarosta Břeclavi Pavel Dominik. Ten také připomněl, že památky postavené Lichtenštejny na obou stranách moravsko-rakouské hranice spojují cyklotrasy Lichtenštejnské stezky.

Vybudování břeclavské expozice o Lichtenštejnech předcházely ve městě dlouhé spory o využití budovy. Kritice části veřejnosti čelilo samotné odstěhování muzea do bývalé prádelny na sídlišti Dukelských hrdinů. Poté se zastupitelé přeli o to, zda má město uvolněnou budovu pronajmout anebo využívat samo. Nakonec radnice zvolila druhou variantu a uvolnila na vybudování Lichtenštejnského domu dva miliony korun.

Lichtenštejnský dům by měl být podle břeclavských radních poctou rodu a také výchozím místem pro turisty, kteří zamíří do Lednicko-valtického areálu. Ten je největším evropským parkem, rozkládá se na 185 kilometrech čtverečních, na jeho území lečí četné architektonické skvosty a od roku 1997 je zapsán na seznamu památek UNESCO.

autor: hon
Spustit audio