Lesy ČR v loňském roce snížily těžbu dřeva o 16 procent na necelých 8 milionů metrů krychlových

4. únor 2024 08:08

Těžba dřeva ve státních lesích v loňském roce poklesla. Celkem se z lesů odvezlo 8 milionů metrů krychlových dřeva, což je o 16 procent méně než v roce 2022. Těžba se tak po pěti letech dostala na úroveň před kůrovcovou kalamitou. 

Státní podnik Lesy České republiky teď nikde neeviduje zvýšený objem napadeného dříví. „Na prvním místě bych zdůraznil to, že se nám podařilo zvládnout kůrovcovou kalamitu a že jsme se dostali k režimu běžného, tedy plánovitého hospodaření, které už předpokládáme nebude ovlivňovat rozsáhlá a nahodilá těžba," říká generální ředitel Lesů České republiky Dalibor Šafařík.

Čtěte také

Státní podnik je teď na zvládnutí případné další kalamity připravený lépe než v minulosti. „To východisko roku 2024 je skutečně mimořádně příznivé. Můžeme tomu vděčit jednoznačně zvýšení akceschopnosti podniku díky navýšení vlastních těžebních kapacit. Závod lesní techniky v tuto chvíli funguje plošně. Ten úkol, který jsme si na začátku loňského roku dali, máme splněný."

Lesy České republiky mají aktuálně necelé čtyři tisíce zaměstnanců a Závod lesní techniky je schopen těžit více než milion metrů krychlových dřeva ročně. „V rámci investičních aktivit považujeme za klíčovou složku lesní cestní síť. V řadě případů lesní cesty vyžadují opravy a rekonstrukce po kůrovcové kalamitě."

Podnik chce investovat také do vodohospodářských staveb. Letos jich plánuje dokončit 180 celkem za téměř 400 milionů korun.

Čtěte také

A pokračovat bude také v prodeji cenného dříví, který se osvědčil, říká obchodní ředitel podniku Radovan Srba. „Je o to zájem, tohle dříví kupují jen někteří zpracovatelé, kteří jsou zaměření na výrobky s vysokou přidanou hodnotou a jsou z celé Evropy."

Nejvyšších cen dosahuje podle obchodního ředitele dřevo ořešáku černého. Necelou polovinu veškerého vytěženého dřeva si podnik v loňském roce prodával sám, v dalších letech by se tento podíl měl snížit.

„Respektujeme poptávku podnikatelských subjektů, nicméně ať už v roce 2024 nebo později, nebude tento obchodní kanál dominantní, tak jak to bylo doposud." Na rozdíl od minulosti tak podle generálního ředitele Dalibora Šafaříka přestane při prodeji dřeva převažovat takzvaná komplexní zakázka, kdy si dřevo prodávají přímo firmy těžící ve státních lesích.

Spustit audio

Související